Аптеките в САЩ вече продават хапче за аборт до 12-ата седмица от бременността

  • 04 януари 2023 12:37

  • 368
  • 0
Аптеките в САЩ вече продават хапче за аборт до 12-ата седмица от бременността
© Pixabay

За първи път аптеките на дребно в САЩ могат да отпускат хапчето за аборт „Мифепристон“. Това се случва след промяна, извършена от администрацията на Байдън.

В момента пациентите получават този лекарствен продукт чрез доставчик на здравни услуги като част от схема с две лекарства, която е безопасна и ефективна за предизвикване на аборт. Тя се приема в рамките на 10-12 седмици след забременяване и предизвиква медикаментозен аборт, предаде Би Би Си, цитирани от БТВ. 

Новита правила значително разширят достъпа до аборт чрез медикаменти. Според новите правила все още се изисква рецепта, но жените вече ще могат да закупят необходимото им хапче в аптека.

Хапчетата за аборт станаха по-търсени след миналогодишното решение на Върховния съд, отменящо федералното право на аборт. Повече от половината аборти в САЩ вече се извършват с хапчета вместо с оперативна намеса, посочва институтът Guttmacher. През декември 2021 г.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) заяви, че окончателно ще премахне изискването за пациентите да получават рецепта. Във вторник FDA актуализира уебсайта си с новите изисквания, като каза, че лекарството "може да се отпуска от сертифицирани аптеки или под наблюдението на сертифициран лекар". Danco Laboratories и GenBioPro, двете американски компании, които произвеждат лекарството, потвърдиха в отделни изявления, че агенцията ги е информирала за решението си.

Върховният съд на щата Джорджия връща забраната за абортите

Този ход беше приветстван като "важна стъпка" от Американския колеж по акушерство и гинекология. „Въпреки че днешното съобщение на FDA няма да реши проблемите с възможностите за аборт, то ще позволи на повече пациенти, които се нуждаят от „Мифепристон“, да получат допълнителни възможности за осигуряване на това жизненоважно лекарство“, се казва в изявление на организацията.

Аптеките – от големите вериги до дрогериите на ъгъла, вече могат да кандидатстват за сертифициране и разпространение на лекарствения продукт, което ще им позволи директно да обслужват клиенти с рецепта от лекар. Жените в десетки щати, в които абортите са забранени, може би ще трябва да пътуват до други щати, за да получат възможност за медикаментозен аборт.

Виолета Симеонова
368 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини