Повече от 240 милиона американци са засегнати от голямата зимна буря преди Коледа

  • 23 декември 2022 20:00

  • 4904
  • 7
Повече от 240 милиона американци са засегнати от голямата зимна буря преди Коледа
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Мощната зимна буря, връхлетяла САЩ, предизвиква минусови температури, проблеми в транспорта и в електроснабдяването в цялата страна в навечерието на коледните празници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Условията са твърде опасни за пътувания, предупреждават властите на фона на очакването милиони американци да поемат по пътищата и да изпълнят летищата по Коледа и Нова година.

Тази сутрин Националната метеорологична служба на САЩ съобщи, че "повече от 240 милиона души на територията на страната (около 70 процента от населението) са в обсега на предупрежденията" за опасното зимно време.

Оттам посочват, че климатичният феномен се простира "от канадската граница до Рио Гранде на границата с Мексико" и от тихоокеанския бряг на северозапад до атлантическия на изток. Очаква се днес леденият фронт в САЩ да се засили и да не отслабва през коледния уикенд. Заради неговата мощ метеорологичната служба в Бъфало, щата Ню Йорк, заяви, че става дума "за буря, каквато се случва веднъж на поколение". 

По данни на специализирания сайт Флайтуеър тази сутрин са били анулирани над 3400 полета, като най-засегнати са летищата в Сиатъл, Ню Йорк, Детройт, Чикаго и Денвър, посочва Асошиейтед прес.

"Моля ви, погледнете на тази буря крайно сериозно", призова вчера американският президент Джо Байдън. "Насърчавам всички да слушат предупрежденията на местно ниво. Нещата са сериозни", добави той.

Особено силно са засегнати Средният Запад и районът на Големите езера, където са паднали мъгли. В Големите равнини температурите изглежда ще паднат до минус 55 градуса по Целзий. В щата Минесота днес беше измерена температура от минус 38 градуса по Целзий. На места се очакват пориви на вятър, достигащи 80 км/ч, което поражда опасност от падащи дървета и прекъсвания на електроподаването.

Близо един милион американци са без електричество днес в югоизточните щати Джорджия, Северна Каролина, Тексас и Кънектикът, съобщават от сайта Пауъраутидж.

Синоптици прогнозират: Мощна снежна буря ще връхлети САЩ

Щатът Оклахома беше връхлетян от зимната буря още вчера, което доведе до смъртта на двама души на пътя.

"Ако има някакви добри новини - те са, че бурята преминава бързо през някои райони", коментира днес министъра на транспорта на САЩ Пит Бутиджидж пред Ем Ес Ен Би Си, цитиран от Ройтерс. По думите му много летища като това в Денвър "бързо ще си стъпят на краката", а полетите в Чикаго може би ще се възобновят до края на деня.

Канада също се готви за "температури, необичайно ниски за сезона", обилни снеговалежи, а в някои региони евентуално и дъждове, предизвикващи поледица.

Властите препоръчаха на жителите на канадския град Квебек "да са готови за извънредни ситуации и да си приготвят комплекти за спешни случаи с питейна вода, храна, лекарства, аптечка и джобно фенерче".

Нараства броят на анулирани или закъсняващи полети от основното летище на страната в Торонто.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4904 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.24 | 14:50

7
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.24 | 06:28

6
Съдбата ги наказа за където лъжат за затопляне на климата и манипулират данните!Още по-студено да им дойде
СМЪРТ НА АМЕ РАКА!

2022.12.24 | 02:11

5
С М Ъ Р Т НА БЕСНИТЕ СКО ТОВЕ!
ЖИВОТ НОТО АМЕРАКАНСКИ СКОТ

2022.12.24 | 02:08

4
КОЛКО И ДА ГО РИТАШ В ГЛАВАТА ВСЕ МУ Е МАЛКО! ЗАТОВА СЕ КИ РАТА И Я ОТСИЧАШ И НА К О Л СЕ НА Б И ВА!
господ

2022.12.24 | 00:11

3
напомня, че гледа!
Рени

2022.12.23 | 22:25

1
Много хубаво. Кеф. Ще си готвят вкъщи.

2022.12.23 | 22:38

2
България + Русия= вечна дружба!

Добави коментар

Водещи новини