САЩ одобриха продажба на оръжие за Тайван на стойност 425 милиона долара

  • 07 декември 2022 13:19

  • 260
  • 5
САЩ одобриха продажба на оръжие за Тайван на стойност 425 милиона долара
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Администрацията на президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в одобри вчера две нови продажби на оръжия за Тайван, които със сигурност ще предизвикат раздразнение у Китай, предаде Асошиейтед прес.

Държавният департамент заяви, че е одобрил продажби на резервни части за самолети на стойност над 425 милиона долара. Те са предназначени за изтребителите Ф-16 и транспортните самолети Ц-130 в тайванския военен флот, а и за други оръжейни системи, доставени от САЩ. Одобреното предложение включва основни резервни части на стойност 330 милиона долара и нестандартно оборудване, което струва 98 милиона долара, заедно със съответните допълнителни части и логистика.

Продажбите бяха обявени само седмици след като американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в разговаря с китайския си колега Си Цзинпин в Индонезия, а фокусът беше все по-агресивното поведение на Китай спрямо Тайван, отбелязва АП.

САЩ правят анализ, за да е сигурно, че имат достатъчен запас от боеприпаси

Китай гледа на Тайван като на своя дезертирала провинция и се е зарекъл да обедини континентален Китай и Тайван със сила, ако е необходимо, посочва АП.  Досега Пекин категорично е осъждал одобрените от Вашингтон продажби на американско оръжие на Тайван като нарушение от страна на Вашингтон на принципа за "един Китай". Очаква се Пекин да реагира по подобен начин и на вчерашното изявление.

Въпреки това американската администрация при различни президенти и от двете политически партии е заявявала, че американските връзки с Тайван се управляват от Закона за отношенията с Тайван, който позволява продажбата на военно оборудване на острова за защита срещу потенциални заплахи от Китай.

“Тази предложена продажба обслужва държавните и икономическите интереси и интересите, свързани със сигурността на САЩ, като подкрепя продължаващите усилия на получателя да поддържа надеждна отбранителна способност“, каза Държавният департамент относно последните одобрени продажби.

 “Предложената продажба ще помогне за подобряването на сигурността на получателя, както за поддържането на политическата стабилност, военния баланс и икономическия напредък в региона“, се казва в изявлението.

В документа се добавя, че това  "ще допринесе и за поддържането на военновъздушните сили на получателя“, повишавайки способността му да посреща настоящи и бъдещи заплахи, като същевременно осигурява отбранителни и транспортни способности от решаващо значение за регионалната сигурност“, уточни Държавният департамент. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
260 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:30

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.07 | 14:01

4
Следваща локация да осерат пейзажа.....
Емѝ...

2022.12.07 | 13:23

1
台湾独立!

2022.12.07 | 13:55

3
以下的下痢、去吃屎吧。
знаем

2022.12.07 | 13:43

2
независимост според вас джендеро-либерастите значи да изпълняваш всички нареждания от краварите, които не изпълняват ги бомбят и нахлуват като в ирак например, назначават марионетни правителства и им взимат природните богатства хахахаха ей това е краварската "демокрация"

Добави коментар

Водещи новини