"Мета" заплаши с премахване на новинарското съдържание от Фейсбук в САЩ

  • 06 декември 2022 13:29

  • 436
  • 1
"Мета" заплаши с премахване на новинарското съдържание от Фейсбук в САЩ
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

"Мета" (Meta) заплаши да премахне новинарското съдържание от Фейсбук в САЩ, информира Би Би Си.

Причината - нов закон, който ще даде на новинарските организации по-големи правомощия да договарят такси за съдържание, споделено в социалната мрежа.

Подобен нормативен акт бе приет в Австралия и доведе до спиране на новините във Фейсбук за кратко миналата година.

Meta смята, че осигурява увеличен трафик към борещите се новинарски издания и че издателите пускат съдържанието си в платформата, защото „това е от полза за крайния им резултат“.

Законодателството, известно като Закон за конкуренцията и опазването на журналистиката (JCPA), беше представено в Конгреса и има двупартийна подкрепа.

Чрез него издателите и разпространителите биха имали по-големи правомощия за колективно договаряне с компаниите за социални медии за по-голям дял от рекламните приходи.

Медийните компании твърдят, че Meta генерира огромни суми пари от новинарски статии, споделяни в платформата. 

Meta обаче твърди, че този разказ далеч не е самата истина. Вместо това се казва, че платформата насочва трафик към източници на новини. 

Нова Зеландия иска Google и Facebook да плащат за новини

„Ако Конгресът приеме необмислен законопроект за журналистиката като част от законодателството за националната сигурност, ние ще бъдем принудени да обмислим пълното премахване на новини от нашата платформа. Новините съставляват по-малко от 4% от съдържанието, което хората виждат в своя News Feed“, заявява говорител на дружеството.

От Meta също така твърдят, че споделянето на новини във Фейсбук носи само малка част от приходите. 

Подобен австралийски закон, който влезе в сила през март 2021 г., доведе до кратко спиране на новинарските емисии във Фейсбук в страната. Компанията бързо отмени решението след широка критика.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
436 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.06 | 15:12

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини