Служители на "Амазон" по целия свят са призовани да стачкуват на днешния "Черният петък"

  • 25 ноември 2022 15:37

  • 451
  • 1
Служители на "Амазон" по целия свят са призовани да стачкуват на днешния "Черният петък"
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Работниците на "Амазон" (Amazon) по целия свят, включително в САЩ, Германия и Франция, бяха призовани да стачкуват днес – в деня, познат като "Черния петък", когато обичайно се провеждат големи търговски намаления. Инициативата "Накарайте Амазон да плаща" (Make Amazon Pay), която отправи призива за стачни действия, си е поставила за цел да постигне по-добро заплащане за служителите на гиганта в електронната търговия, съобщи Ройтерс.

Участие в протестната проява се очаква да вземат служители на Амазон от над 30 страни по света, съобщиха организаторите.

Германският профсъюз "Ферди" (Verdi) заяви, че са планирани спирания на работа в 10 склада на компанията, определяни като "центрове за изпълнение" в страната. Във Франция местните профсъюзи Ес Ю Де (SUD) и Се Же Те (CGT) също призоваха за стачни действия в осемте склада на "Амазон" в страната.

Amazon с нова платформа за медицински консултации

"Ферди" поиска американската компания да признае колективните трудови договори, действащи в сектора на търговията на дребно и онлайн търговията, и призова за допълнителен колективен договор, включващ по-добри условия на труд.

Френските синдикални организации поискаха увеличаване на по-високия паричен бонус за празничния период преди Коледа, през който складовите работници на "Амазон" полагат много часове извънреден труд.

Говорител на "Амазон" в Германия заяви, че като работодател компанията "предлага страхотно заплащане, предимства и възможности за развитие – всичко това в привлекателна и безопасна работна среда".

Според говорителя на търговеца германските служители по логистиката са получили увеличение на заплатите си от септември, като началната заплата сега достига 13 евро (13,52 долара) на час или дори повече, с включване на бонусите.

Говорител на "Амазон" във Франция обяви, че всички складови работници, които печелят по-малко от 3100 евро на месец, ще получат еднократен бонус от 500 евро в допълнение към бонуса от 150 евро в края на годината, договорен със синдикатите.

Тази сутринта компанията заяви, че по-голямата част от нейните служители в Германия са на работа, като стачните действия са ограничени до девет от нейните 20 склада в страната.

От френското подразделение на компанията информираха, че няма признаци за прекъсване на операциите. Двама членове на френските синдикати, работещи за "Амазон", казаха, че не очакват силна стачна активност, тъй като нарастващите разходи за живот карат хората да търсят извънреден труд.

"Това е първият път, когато "Амазон" е изправена пред международен стачен ден", каза Моника Ди Силвестре, представител на "Ферди" в компанията.

Последвайте канала на

Калина Христова
451 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.25 | 16:00

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини