Вашингтон определи Индия като "естествен съюзник"

  • 11 ноември 2022 07:17

  • 415
  • 3
Вашингтон определи Индия като "естествен съюзник"
© Getty Images (архив)

САЩ и Индия са естествени съюзници, които могат да покажат на останалия свят какво могат да осигурят демокрациите на своите граждани, въпреки нестабилността и войната. Това заяви Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ, предаде Ройтерс.

Йелън, в реч, в която изтъкна усилията на администрацията на Байдън за задълбочаване на икономическите връзки с Индия, заяви, че както глобалната икономика, така и демократичната идея се намират в точки на пречупване.

Тя каза това в изследователския център на "Майкрософт" в покрайнините на Делхи в момент, когато контролът върху Конгреса на САЩ все още не е решен след междинните избори, посочва Ройтерс.

САЩ и Индия са "естествени съюзници", по думите на бившия индийски министър-председател, посочи Йелън, като добави, че и двете страни са водили сходни битки за независимост, за да постигнат "свобода и достойнство."

,,Хората по света ни гледат и питат: може ли демокрациите да посрещнат икономическите нужди на своите граждани? Могат ли те да се изправят срещу тези, които ги тормозят,  и да си сътрудничат по най-трудно решимите глобални проблеми?'', коментира тя.

Като двете най-големи демокрации, Индия и САЩ могат да отговорят на  скептиците, като предприемат действия през следващата година и след това, които биха могли да "демонстрират способността на нашите демокрации да постигнат резултати за нашите хора. Убедена съм, че ние ще успеем." 

Последвайте канала на

Владимир Василев
415 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
НА МАЙ МО

2022.11.11 | 08:02

3
ЖЕНА МУ Е ЧИ ФУТ КА
АНГЛО МАЙ МУ НИ ТЕ

2022.11.11 | 08:01

2
ЩЕ ГО Д У Х А Т :)

2022.11.11 | 08:00

1
Азия е единна срещу САЩ.

Добави коментар

Водещи новини