Момче от Невада почина след зараза с рядка амеба, разяла мозъка му

  • 21 октомври 2022 11:42

  • 3396
  • 1
Момче от Невада почина след зараза с рядка амеба, разяла мозъка му
© Novini.bg/Canva

Тийнейджър от Невада е починал от усложнения на менингоенцефалит, след като се е заразил с рядка амеба, разяждаща мозъка, според държавни здравни служители, съобщава "Та Неа".

Момчето, описано като „жител на окръг Кларк под 18-годишна възраст“, се смята, че е било заразено в езерото Мийд в началото на октомври и е развил първи симптоми седмица по-късно. Фермин Легуен, служител в здравния район на Невада, подчертава, че тази специфична инфекция е изключително рядка, в опит да успокои обществеността, предаде 24 часа.

Амебата Naegleria fowleri е едноклетъчен организъм, който е толкова малък, че може да се види само под микроскоп, съобщава Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Обикновено се среща в райони със застояла вода и по-рядко в басейни с недостатъчно хлориране или замърсена чешмяна вода.

Опасна бактерия убива новородени във Верона

Неглириазата - известна още като първичен амебен менингоенцефалит (PAM) - е рядка мозъчна инфекция. Симптомите могат да включват силно главоболие, треска, гадене и повръщане. Тъй като инфекцията се влошава, симптомите - които се появяват 1-12 дни след експозицията - могат да прогресират до гърчове или халюцинации и да доведат до смърт.

Миналата година седемгодишно момче почина от неглериаза в Калифорния, след като се предполага, че се е заразило с нея, докато плува в езеро в Северна Каролина. Държавните здравни служители посочиха по това време, че само 10 случая на PAM, причинени от амебата Naegleria fowleri, са докладвани в Калифорния от 1971 г. насам.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3396 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.21 | 12:55

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини