Републиканците са пред демократите преди междинните избори в САЩ

  • 05 октомври 2022 15:19

  • 817
  • 4
Републиканците са пред демократите преди междинните избори в САЩ
© Колаж: Novini.bg/Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Американските избиратели предпочитат републиканците пред демократите за решаване на проблемите с имиграцията и престъпността, а това означава, че значението, което републиканците придават на сигурността по границата и справянето с престъпността може да им помогне на междинните избори на 8 ноември, показва проучване на Ройтерс/Ипсос.

Проучването, осъществено между 27 септември и 3 октомври, подчертава предимствата на Републиканската партия преди изборите, за които тя се очертава като фаворит да спечели контрола над Камарата на представителите, а може би и в Сената (двете камари в Конгреса на САЩ).

40% от регистрираните гласоподаватели заявяват, че републиканците са партията, способна да се справи с имиграцията, в сравнение с 32%, които смятат, че по-добрият избор в това отношение са демократите, допълва БТА.

Рейтингът на Байдън се е повишил преди изборите през ноември

За решаване на проблемите с престъпността 39% избират републиканците, а 30% -демократите. Останалите са отговорили, че не знаят, избрали са друга партия или независими кандидати.

Въпреки че високото равнище на инфлацията остава основната причина за безпокойство за американските избиратели, престъпността и имиграцията се смятат за важни теми за мотивиране на основните избиратели на републиканците да излязат и да гласуват, както и за привличане на гласове от независимите и умерените демократи.

Като цяло в проучването 30% от регистрираните гласоподаватели заявяват, че основната им грижа е инфлацията, 5% са избрали имиграцията, а 4% посочват престъпността.

Има някои признаци, че престъпността и имиграцията – включително нелегалната имиграция - се увеличават.

Тръмп съди американското правителство

Публикувано миналия месец проучване показва, че броят на убийствата е намалял през първата половина на 2022 г. в сравнение с 12 месеца по-рано, но грабежите и нападенията са се увеличили.

Делът на родените в чужбина от населението на САЩ се е увеличил до 14,3% през 2021 г., което е най-високото ниво от началото на 1900 г., докато арестите на мигранти, опитващи се да преминат американско-мексиканската граница, се увеличиха до рекордно високи числа от встъпването в длъжност на президента демократ Джо Байдън през 2021 г.

Предимството на републиканците поради отношението им към престъпността и имиграцията е най-силно изразено сред някои от основните групи от електората на партията, като например неиспаноезичните бели без висше образование. Сред тези респонденти в проучването на Ройтерс/Ипсос делът на подкрепящите републиканците е два пъти по-голям, отколкото този на подкрепящите демократите.

Но силата на републиканците се простира далеч отвъд тази демографска група група.

Сред жените, които са заявили, че живеят в предградията - група, която изигра решаваща роля в последните избори в САЩ - републиканците водят пред демократите със седем процента по отношение на имиграцията и с 8% по отношение на престъпността.

Хората с висше образование - основна група от подкрепящите демократите избиратели – по въпросите за имиграцията са избирали по-често демократите. Но те са почти поравно разделени между двете партии по въпросите на престъпността.

Политически стратези и от двете партии казват, че републиканците използват безпокойството на някои избиратели относно престъпността и имиграцията отчасти, за да противодействат на силните позиции на демократите в областта на абортите, след решението от юни на доминирания от консерваторите Върховен съд на САЩ, което отмени конституционното право на аборт. Шест процента от регистрираните гласоподаватели в проучването посочват промяната на законите за абортите като тяхна основна грижа.

Проучването на Ройтерс/Ипсос показва, че жените от предградията са предпочели демократите пред републиканците в съотношение 40% към 24% по въпроса за абортите.

В онлайн проучването са участвали 4415 души от цялата страна.

Мая Йорданова
817 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Бай Данчо

2022.11.06 | 11:34

4
Светът бавно но сигурно полудява. Все повече олигофрени желаят едноличната власт на диктатори и тирани. Б.улгаристанците най-много от всички! Традицията си е традиция 850 години робство - 200 години византийско, 500 турско и 150 руско - не се забравят лесно.

2022.10.06 | 10:34

3
РУСНАКЪТ СЕ БИЕ ДО ПОСЛЕДНИЯ ПАТРОН. КРАВАРИНЪТ-ДО ПОСЛЕДНИЯ ДОЛАР. ИДВА ЗИМА-ИДВА КРАЯТ НА НАЦИЗМА!
PaulaFox

2022.10.05 | 17:44

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Хуй

2022.10.05 | 15:45

1
Шефа и на републиканците и демократите са еврейте така че се в гъз кой ще спечели. САЩ съществува само за да пълни гушите на чифутите.

Добави коментар

Водещи новини