Канада въведе нови санкции срещу Иран заради смъртта на Махса Амини

  • 03 октомври 2022 22:41

  • 979
  • 2
Канада въведе нови санкции срещу Иран заради смъртта на Махса Амини
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Канада въведе днес нови санкции срещу Иран заради предполагаеми нарушения на човешките права, включително смъртта на Махса Амини – двадесет и две годишна иранка от кюрдски произход, която почина, след като беше задържана от иранската "нравствена полиция", съобщава БТА, позовавайки се на канадското правителство.

"Тези санкции са в отговор на тежките нарушения на човешките права, извършвани в Иран, включително систематичното преследване на жени и в частност ужасяващите действия, извършени от така наречената иранска "Нравствена полиция", които доведоха до смъртта на Махса Амини", се казва в изявление на канадското правителство.

Затвориха университет в Иран заради ескалиране на протестите

По-рано Канада въведе санкции срещу 25 физически и 9 юридически лица от Иран, включително срещу служители на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, припомня канадското правителство. Иранската държавна "Прес Ти Ви" и "Нравствената полиция", която прилага стриктните правила за обличане в Ислямската република, също са санкционирани.

Амини беше арестувана от нравствената полиция на 13 септември в Техеран заради "неприлично облекло". Тя почина в болница три дни след това, след като изпадна в кома. Семейството на Амини твърди, че тя е била пребита до смърт, след като била арестувана. Полицейските власти в Иран отричат тези обвинения и твърдят, че Амини е починала от инфаркт.

Смъртта ѝ предизвика избухването на огромни протести в Иран, получили и подкрепа от иранци в други части на света. Безредиците прераснаха в най-голямата демонстрация на опозиция срещу иранските власти от години.

Мая Йорданова
979 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.04 | 11:10

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.04 | 09:46

1
ОТ ТУРСКО РОБСТВО НИ ОСВОБОДИ ДЯДО ИВАН.ОТ КРАВАРСКО РОБСТВО ЩЕ НИ ОСВОБОДИ ДЯДО ПУТИН!

Добави коментар

Водещи новини