"Форд" осъден да плати 1,7 милиарда долара заради гибелта на семейна двойка в щата Джорджия

  • 22 август 2022 10:09

  • 1651
  • 0
"Форд" осъден да плати 1,7 милиарда долара заради гибелта на семейна двойка в щата Джорджия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Американският автомобилостроител "Форд" (Ford) беше осъден да прати 1,7 милиарда долара обезщетения заради производствен дефект в един от неговите модели, довел до гибелта на семейна двойка в щата Джорджия през 2014 г., съобщават американски медии, цитирани от Франс прес.

При смъртни случаи след пътна катастрофа не е рядкост да се отсъждат обезщетения от над един милион долара, но в случая сумата е една от най-високите в историята. След решението на съда в окръг Гуинет, щата Джорджия, оповестено в петък, "Форд" съобщи вчера пред в. "Уолстрийт джърнъл", че възнамерява да го обжалва.

Пикапът Еф-250 Супер дюти (F-250 Super Duty) на Мелвин и Вонсил Хил се преобърнал неколкократно след спукване на гума по пътя близо до Америкъс, щата Джорджия. Покривът на колата поддал и премазал двамата в купето. След катастрофата двете деца на загиналите се обърнали към съда и обвинили "Форд" в дефект при концепцията на автомобила. По време на процеса, продължил три седмици, адвокатите на автомобилната компания представили различни проучвания за дизайна и безопасността, които според тях доказват, че покривът е бил достатъчно солиден, за да устои на такъв удар.

Форд и Тойота съобщиха, че блокадите в Канада са нарушили работата на заводите им

Съдебните заседатели обаче признали отговорността на "Форд", който според документите към делото е произвел около 5,2 милиона коли от този модел между 1999 и 2016 г., но едва през 2017 г. покривът им бил укрепен.

Сумата от 1,7 милиарда долара отговаря на т.нар. наказателни обезщетения, които предвиждат по-големи наказания от обезщетения за жертвата или жертвите и имат за цел да бъде санкционирано поведението на извършителя. Често те са пропорционални на финансовите възможности на визираното лице или компания.

В отделен процес същият съдебен състав осъди "Форд" и веригата за поддръжка на автомобили "Пеп бойс" (Pep Boys) за поставянето на неподходящи гуми да платят 24 милиона долара обезщетение на децата на семейство Хил.

Калина Христова
1651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини