Рекордни нощни горещини през юли в САЩ

  • 14 август 2022 06:34

  • 863
  • 2
Рекордни нощни горещини през юли в САЩ
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

В континенталната част на САЩ през юли е поставен рекорд за нощни горещини, съобщи Асошиейтед прес.

Средната най-ниска температура през юли е 17,6 градуса по Целзий, с което се подобрява рекордът от 2011 г. с няколко стотни от градуса.

Това е не само най-горещата нощна средна стойност за юли, но и за който и да е месец за 128-те години от началото на измерванията, каза Карин Глийсън, климатолог от Агенцията за океански и атмосферни изследвания на САЩ. Най-ниската юлска нощна температура е с над 1,7 градуса по Целзий по-висока от средната за двадесети век.

Учените отдавна обръщат внимание, че нощните температури са от критично значение за здравето.

"Когато дневните температури са рекордно или близо до рекордно високи и няма възможност за възстановяване през нощта със спадане на температурите, растенията, животните и хората са подложени на силен стрес", каза Глийсън. "Това е сериозно".

Безпрецедентна суша в Западна Европа

В Тексас, където средната месечна дневна температура за пръв път бе над 37,8 градуса по Целзий през юли и електрическата система бе под голямо напрежение, средните нощни температури бяха 23,5 градуса по Целзий - 2,2 градуса над средните през двадесети век.

През нощта се затопля по-бързо, защото заради дневното затопляне във въздуха се задържа повече влага и тя задържа топлината и през нощта, обясни Глийсън.

Според американската агенция глобалните данни за юли сочат, че той е бил шестият най-топъл месец в историята на измерванията със средна температура 16,67 градуса по Целзий, което е с 0,87 градуса над средната най-висока стойност през миналия век.

Калина Христова
863 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.14 | 11:55

2
ПРИРОДАТА И ЗЕМЯТА НЕ СА ЗА ИЗРАЗХОДВАНЕ! ОТНАСЯ СЕ И ЗА РУСНАЦИ И ЗА АМЕРИКАНЦИ!

2022.08.14 | 09:38

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини