ФБР е иззело строго секретни документи от Тръмп

  • 13 август 2022 07:12

  • 1334
  • 4
ФБР е иззело строго секретни документи от Тръмп
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

ФБР е иззело "строго секретни" и още по-чувствителни документи от имението на бившия президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския в Мар-а-Лаго във Флорида.

Това предаде АП. Агенцията се позова на документи от съда.

Агентите на ФБР са взели 11 комплекта секретни документи от имението по време на претърсването в понеделник.

Сред иззетите документи има такива, които са обозначени не само като строго секретни, но и като "чувствителна информация" - специална категория, предназначена да защитава най-важните тайни на страната, които, ако бъдат разкрити публично, могат да нанесат "изключително тежки" вреди на интересите на САЩ.

В съдебните документи не се посочват конкретни подробности за информацията, която може да съдържат документите.

Федералните агенти са разследвали потенциални нарушения на три различни федерални закона, включително този, който урежда събирането, предаването или загубата на отбранителна информация съгласно Закона за шпионажа. Другите закони се отнасят до укриването, осакатяването или премахването на документи и унищожаването, промяната или фалшифицирането на документи при федерални разследвания.

Тръмп заяви, че ще свидетелства в рамките на разследване срещу компанията му

Тръмп твърди, че всички иззети от агентите документи са "разсекретени", и твърди, че би ги предал, ако Министерството на правосъдието го е поискало.

Макар че действащите президенти по принцип имат право да разсекретяват информация, това правомощие отпада веднага след като напуснат поста си и не беше ясно дали въпросните документи някога са били разсекретени. Дори правомощията на действащия президент да разсекретява информация могат да бъдат ограничени по отношение на тайни, свързани с програми за ядрени оръжия, тайни операции и оперативни работници, както и някои данни, споделяни със съюзници.

Тръмп запази притежанието на документите въпреки многобройните искания от страна на агенциите, включително Националния архив, да предаде президентските архиви в съответствие с федералния закон.

Калина Христова
1334 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Иво

2022.08.13 | 20:30

4
Хахаха! Големи тъпаци! Сега направиха Тръмп герой и изборите на ноември са спечелени от републиканците. Това е чудесно, защото другите трябва да бъдат напъхани в миша дупка. Те унижожават САЩ и ще запалят света
Еми...

2022.08.13 | 11:13

3
И той като нашия Станишев, лъска копчета и продава папки със секретни документи на рашистан.
ШИБАМ КАНАДСКИ ПЕДАЛИ

2022.08.13 | 09:56

2
ПОНЕЖЕ ЗНАЯТ, ЧЕ СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБOPИ ЩЕ ГИ CПЕЧЕЛИ ТРЪМП CEГА МУ ИГРАЯТ КУPBEHCKИ.

2022.08.13 | 09:24

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини