САЩ: В Пекин са били уведомени за посещението на Пелоси в Тайван през юли

  • 03 август 2022 15:55

  • 679
  • 4
САЩ: В Пекин са били уведомени за посещението на Пелоси в Тайван през юли
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Китайският външен министър е бил осведомен миналия месец за възможността председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси да посети Тайван, предаде Ройтерс, позовавайки се на висш американски служител.

Държавният секретар на САЩ  Антъни Блинкън е обсъдил потенциалната визита на Пелоси със своя колега Ван И в разговор по време на форума на Г-20 в Бали, продължил повече от пет часа, и е казал, че решението дали ще има визита зависи изцяло от Пелоси, а не от правителството на САЩ.

Въпросът е дали Пекин ще реши да се възползва от посещението като някакъв вид оправдание за предприемане на стъпки, които биха могли да бъдат ескалиращи, или по някакъв начин биха могли да доведат до конфликт, заяви висшият служител от Държавния департамент пред репортери в Токио и добави, че Пекин не бива да реагира прекалено остро на пътуването, тъй като то не е нито необичайно, нито безпрецедентно.

Нанси Пелоси си тръгна от Тайван

Китай не бива да използва това като претекст да продължава да върши, това, което върши, тоест да се опитва да промени статуквото по отношение на Тайван. И ако нейната визита по някакъв начин бъде последвана от ескалация или криза, това ще е за сметка на Пекин, добави той, цитиран от БТА.

Владимир Василев
679 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.04 | 13:33

4
И те са прават на велики като русия.Видяхмеги.

2022.08.04 | 10:53

3
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

2022.08.03 | 17:14

2
Няма ли кой да и отхлюпи манерката на тази дърта кукумявка ?Ало Китайчетата кво се ослушвате

2022.08.03 | 16:12

1
Бабишкерник няма работа там

Добави коментар

Водещи новини