Байдън: Военните не смятат, че е добра идея Нанси Пелоси да отиде в Тайван

  • 21 юли 2022 06:42

  • 830
  • 3
Байдън: Военните не смятат, че е добра идея Нанси Пелоси да отиде в Тайван
© Getty Images

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в заяви, че според американски военни представители в момента не е добра идея председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси да посети Тайван, предаде Асошиейтед прес.

Байдън каза това в разговор с репортери ден след като китайското външно министерство заяви, че ще предприеме "решителни и силни мерки", ако Пелоси осъществи плановете си да посети Тайван през следващите седмици.

"Е, мисля, че военните смятат, че това не е добра идея в момента", каза Байдън в отговор на въпрос за пътуването на Пелоси.

Първоначално Пелоси трябваше да посети Тайван през април, но се наложи да отложи пътуването, след като тестът ѝ за коронавирус даде положителен резултат.

Китай отправи директна заплаха към САЩ

Тя би била най-високопоставеният американски законодател, посетил близкия съюзник на САЩ, откакто републиканецът Нют Гингрич пътува дотам преди 25 години, когато беше председател на Камарата на представителите.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян заяви, че подобно посещение "сериозно ще подкопае суверенитета и териториалната цялост на Китай, ще окаже сериозно влияние върху основите на китайско-американските отношения и ще изпрати погрешен сигнал към силите за независимост на Тайван".

САЩ имат дългогодишен ангажимент към политиката "Един Китай", която признава Пекин за правителство на Китай, но позволява неформални отношения и връзки в областта на отбраната с Тайпе.

Виолета Симеонова
830 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Нов

2022.08.01 | 14:44

3
ЩО БЕ. НЕКА КИТАЙЧЕТАТА ОТТРЕНИРАТ СВАЛЯНЕ НА "САМОЛЕТ".

2022.07.21 | 11:47

2
що бре, тъкмо щеше да стане още по - интересно! още една война, за да си вдигнете малко икономиката преди тоталния фалит!

2022.07.21 | 11:24

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини