Байдън обяви среща на високо равнище между САЩ и Африка в средата на декември

  • 20 юли 2022 17:50

  • 1245
  • 5
Байдън обяви среща на високо равнище между САЩ и Африка в средата на декември
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в днес обяви, че страната ще събере лидери от африканския континент на голяма среща на върха декември месец, която ще се проведе във Вашингтон. На тази среща ще се дискутират неотложните предизвикателства като продоволствената сигурност и изменението на климата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Срещата ще покаже трайния ангажимент на Съединените щати към Африка и ще подчертае важността на отношенията между двете държави и засиленото сътрудничество между тях по споделени световни приоритети“, се казва в изявление на Байдън.

Плановете са срещата да се проведе е от 13 и до 15 декември. Датата бе съобщена от вицепрезидента Камала Харис в онлайн обръщение към участниците в проведена в Маракеш бизнес среща между САЩ и Африка, организирана от Корпоративния съвет за Африка и кралство Мароко.

Високопоставен служител на американското правителство, който пожела да остане анонимен, обсъди плановете за срещата между САЩ и Африка. Очаква се на нея да присъстват 50 африкански лидери, които ще се присъединят към Байдън в серията от срещи между 13 и 15 декември.

Събитието ще се проведе в края на една година, в която Байдън се ангажира да посети американските си съюзници в други региони, като Азия, Европа и Близкия изток. Президентът на САЩ все още не е посетил Африка, откакто встъпи в длъжност, и планираната среща на върха с африкански лидери във Вашингтон ще е възможност за него да придобие по-всеобхватна представа за комплексните проблеми на този континент.

Досега акцент в дипломатическите усилия на Байдън бяха популяризиране на идеите на западните демократични страни на африканския континент, като противотежест на китайското влияние там, поясни американският представител. Но предстоящата среща на върха през декември няма да се отнася само за Китай, допълни той.  „Ние не искаме нашите африкански партньори да избират между нас или Китай“, каза американският представител. „Вярваме, че САЩ ще предложат по-добър модел, но не искаме африканските ни партньори да избират“, подчерта той.

Джо Байдън ще издаде указ за борба с климатичните промени

Агенцията за международно развитие на САЩ обяви в понеделник, че ще предостави помощ от почти 1.3 милиарда долара на държавите от Африканския рог - Етиопия, Кения и Сомалия -  за да им помогне да се справят с масовото гладуване и смъртността в този поразен от трайна суша регион.

Байдън каза, че целта на срещата е да се установи ново икономическо сътрудничество, да се разпространят демокрация и правата на човека, да се насърчат мирът и сигурността и да се намерят решения на предизвикателствата на продоволствената сигурност и измененията на климата, както и на пандемията.

Байдън смята, че сътрудничеството между САЩ и лидерите на африканските правителства, гражданското общество, частния сектор и африканската диаспора, ще помогне за справяне с някои от предизвикателствата, каза американският представител.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1245 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.07.21 | 11:23

5
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИ
СВЯТ, СЪБУДИ СЕ!

2022.07.20 | 22:11

4
Изглежда ли, че живеете в научнофантастичен филм, който сте гледали като млад? Светът днес се явява пред колекция от клипове от този жанр, който предрича дистопично и мрачно бъдеще за човечеството. Сринати икономики, хранителни бунтове, брутална милитаризирана полиция, тотално наблюдение и безмилостна, все по-абсурдна пропаганда. Вече не е бъдещ сценарий, това се случва в повече от 100 страни по света. Тъй като повече от 90 нации сега са опасно близо до просрочване на задълженията си, можем да очакваме, че тези протести ще се разпространят и засилят.
Цв

2022.07.20 | 19:23

3
А бе тоя няма ли да ритне камбаната - ИДИОТ НЕВМЕНЯЕМ!

2022.07.20 | 18:53

2
дотогава - я Хамилата, я Хамиларя.

2022.07.20 | 18:31

1
Баидан вече няма какво да коментира осве да заповядва на тези които пресъстват

Добави коментар

Водещи новини