Признаха за виновен бивш служител на ЦРУ, предал тайни на Уикилийкс

  • 14 юли 2022 10:12

  • 377
  • 4
Признаха за виновен бивш служител на ЦРУ, предал тайни на Уикилийкс
© Getty images (архив)

Вчера в Ню Йорк бивш компютърен специалист на ЦРУ бе признат за виновен за предаване през 2017 на сайта Уикилийкс на разработвани от него програми за кибершпионаж, които са принадлежали на ЦРУ, едно от най-големите изтичания на материали на агенцията, съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Тридесет и три годишният Джошуа Шулти бе признат за виновен "за един от на-позорните актове на шпионаж в американската история, нанесъл много големи вреди", посочи в изявление прокурорът Деймиан Уилямс. Присъдата на Шулти ще стане ясна по-късно.

През 2016 г., работейки за елитен екип, специализиран в кибершпионаж, Шулти започнал да събира програми за дистанционно следене на компютри и управляване на съдържащата се в тях информация, зловреден софтуер, вируси. През март 2017 г. Уикилийкс започна да разпространява тези 8761 документа, което злепостави ЦРУ и даде на хакерите по цял свят същите инструменти, с които разполагаше и американското разузнаване.

Уикилийкс тогава заяви, че източникът му иска да предизвика по този начин публичен дебат за безопасността, създаването, използването и демократичния контрол върху кибероръжията.

Според обвинението Шулти е искал да си отмъсти на ръководството на агенцията, което не застанало на негова страна в конфликт с колегите му. Т"ой знаел, че по този начин ще нанесе и големи съпътстващи щети на сигурността на САЩ", посочи обвинението.

Мъжът бързо бе заподозрян и през 2017 г. му бяха предявени засекретени обвинения, след като в компютрите му бяха открити видеа с детска порнография. По-късно те бяха преформулирани и той бе обвинен в кражба и предаване на класифицирана информация по закон за борба с шпионажа.
През 2020 г. съдебен състав го осъди за лъжесвидетелстване, но не постигна съгласие по други от други от предявените му обвинения и процесът бе обявен за невалиден. След втория си  процес той бе признат за виновен по осем обвинения в шпионаж и едно за измама.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
377 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Този човек е герой

2022.07.14 | 14:04

2
Джулиан Асандж изпраща на „Гардиън“, „Шпигел“ и „Ню Йорк Таймс“ около 100 000 документа с класифицирана информация за войната в Афганистан от 2001 г. Част от документите разкриват убийството на цивилни от американската армия. След публикуването на тези документи избухва международен скандал. В отговор Асандж казва, че на негово разположение са още около 15 хиляди документа с класифицирана информация на Пентагона. Той публикува голямо количество свръхсекретни материали, касаещи шпионски скандали, корупция по високите етажи на властта, военни престъпления и тайни на дипломацията на големите държави.През октомври 2010 г. на страниците на Уикилийкс излизат и компрометиращи армията на САЩ документи за приключилата през август 2010 г. война в Ирак (2003).
Просто култово :)

2022.07.14 | 14:04

4
През 2008 г. Джулиан Асандж е награден от „Амнести интернешънъл“ за публикуване на материали за корупцията на управляващите в Кения.През 2011 г. списание „Тайм“ го обявява в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света.................... Когато публикуваш за Кения те награждават, но когато публикуваш ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА САЩ те вкарват в затвора, а и искат даже смъртно наказание.........................................
Този човек е герой

2022.07.14 | 14:04

3
Това не е просто реванш срещу Менинг и Асандж за разкриването на криминалните действия на правителството на Съединените щати, за разкриването на измамите на Вашингтонската клика. Те разбира се искат реванш, защото са такива дребнави тирани, но са си изфабрикували този прецедент, който ще им позволи те да контролират обясненията, а не журналистите. Така че от тук нататък журналистиката ще функционира като Министерство на пропагандата. Това вече е направено с основните медии. Няма и грам независимост в амерканската преса и телевизизия. Те стриктно пропагандират за правителствто. Съмнявам се, че има независимост и в британските печатни и електронни медии. Действително ББС звучи кат тромпет на пропагандата на Вашингтон. Това на което сме свидетели и което наистина се случва с Асандж е терор. Той не е виждал децата си от седем години. Той фактически е бил в затвор седем години. Това е ужасно. Това, което сега му се случва, е още по-ужасно. Но най-ужасното от всичко е, че убиват истината. Свободата на словото беше убита от правителството на Съединените щати, с помощтта на правителството на Великобритания, изцяло подкрепени от англо-американските медии.

2022.07.14 | 12:49

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини