Стотици протестираха срещу решението за абортите в САЩ

  • 26 юни 2022 15:49

  • 864
  • 2
Стотици протестираха срещу решението за абортите в САЩ
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Стотици протестиращи се стекоха днес пред сградата на американския Върховен съд, за да осъдят съдебното решение за отмяна на датиращия от половин век прецедент по делото „Роу срещу Уейд“, който признава конституционното право на жените на аборт, предаде Ройтерс, цитирана от Нова телевизия.

Пространното решение на съда, в който има консервативно мнозинство от 6 срещу 3 гласа, ще промени американския живот, тъй като половината американски щати обмислят да забранят абортите.

Консервативният върховен съдия Кларънс Томас предположи, че това произнасяне ще доведе и до преразглеждане на предишни решения, защитаващи правото на контрацепция, легализирането на гей браковете в национален мащаб и обезсилване на щатски закони, забраняващи хомосексуалния секс.

В множеството имаше както противници на абортите, които бяха с тениски с надписи „Аз съм от поколението „За живот“, така и защитници на правото на аборт, които скандираха „моето тяло, моят избор“.

Джо Байдън: Днес е тъжен ден за САЩ

Съдебното решение за абортите беше подкрепено и от тримата съдии, назначени от президента Доналд Тръмп. То е в разрез с общественото мнение. Миналия месец допитване на „Ройтерс/Ипсос показа, че около 71% от американците, включително мнозинството демократи и републиканци, смятат, че решението за прекратяване на бременността трябва да бъде взимано от жената и нейния лекар, а не да бъде разпореждано от правителството.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
864 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Еми…

2022.06.26 | 16:01

1
Ей сега ще дойде урката гейтак, който ще развие всякаква теория
виждам че

2022.06.26 | 18:03

2
вече си тук,гейтако

Добави коментар

Водещи новини