Американски сенатори от двете партии изготвиха законопроект, който цели да ограничи достъпа до огнестрелни оръжия

  • 22 юни 2022 06:39

  • 1316
  • 3
Американски сенатори от двете партии изготвиха законопроект, който цели да ограничи достъпа до огнестрелни оръжия
© Getty Images

Двупартийна група американски сенатори представиха законопроект за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия. Той обединява редица ограничени реформи, но все пак е първият от десетилетия насам, предаде Франс прес.

Публикуването на документа от 80 страници, първото значимо законодателство за контрол на оръжията от години, проправя път към гласуването на проекта в Сената още тази седмица, посочва Ройтерс, припомняйки, че тези стъпки са предприети след две масови стрелби, при които загинаха десетки хора и които потресоха цялата страна.

Байдън каза "стига!" на насилието с оръжие и призова Конгреса да действа

Законодателството "се ползва с двупартийна подкрепа и ще спаси живота на много хора. Въпреки че не представлява всичко, което искахме, това законодателство е крайно необходимо", посочи в изявление лидерът на демократите в Сената Чък Шумър. 

"Смятам, че тази седмица ще приемем законопроект, който ще се превърне в най-значимото законодателство за борба с насилието с огнестрелно оръжие, което Конгресът приема за последните 30 години. Това е пробив. И което е по-важно, това е двупартиен пробив", заяви от трибуната на Сената Крис Мърфи, виден участник от страна на демократите в преговорите. Сенатор Мърфи също подчерта, че този закон ще спаси живота на хиляди хора.

В изявление лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл определи законопроекта като "разумен пакет" и обеща да го подкрепи.

Тъй като в 100-местния Сенат републиканците и демократите са равен брой, законопроектът ще трябва да бъде подкрепен от поне 10 републиканци, за да премине през процедурно препятствие, преди да бъде гласуван.

Хиляди на протест в САЩ срещу свободната употреба на оръжия

Най-голямото оръжейно лоби в САЩ - Националната оръжейна асоциация - заяви в Туитър, че е против законопроекта, тъй като с него може да се злоупотреби и да се ограничи законното купуване на оръжие. Изявлението на влиятелната организация може да се отрази на броя републиканци, които ще гласуват проекта, допълва БТА.

Водещият републикански представител в преговорите сенатор Джон Корнин изрази надежда, че законопроектът ще бъде одобрен. "Знаем, че не съществува такова нещо като идеален закон. Ние сме несъвършени същества. Трябва обаче да опитаме, убеден съм, че този законопроект е стъпка в правилната посока", заяви той в Сената.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1316 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.06.22 | 12:45

3
то това беше и целта на тези стрелби! няма как сатанинският ви план да продължи към постигане на целта - дигиталното и здравно робство, щом населението е свободно да се въоръжава както и когато пожелае! даже закъсняхте, беше предречено за преди 10-15 години!

2022.06.22 | 09:33

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

2022.06.22 | 07:19

1
Раздадохте 350млн пистолета на негрите, сега олеле........

Добави коментар

Водещи новини