Американският финансов министър: Рецесията в САЩ не е неизбежна

  • 19 юни 2022 20:58

  • 2413
  • 4
Американският финансов министър: Рецесията в САЩ не е неизбежна
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Рецесията в САЩ не е неизбежна, заяви днес финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън, предаде БТА, цитирайки АФП.

"Не мисля, че рецесията е неизбежна", каза Йелън по телевизия Ей Би Си Нюс, въпреки че призна, че се очаква забавяне на икономиката в контекста на прехода към "бавен и стабилен растеж". Очакванията за рецесия в САЩ се засилват, след като в сряда Управлението за федерален резерв (УФР) реши да увеличи водещата си лихва, за да се противопостави на галопиращата инфлация, отбелязва АФП.

"Председателят (на УФР) Джером Пауъл заяви, че неговата цел е да намали инфлацията, като в същото време съхрани заетостта. Това ще изисква талант и късмет, но мисля, че е възможно", изтъкна Йелън, която определи нивото на инфлацията като "неприемливо". "Приоритетът на президента Байдън е намаляване на инфлацията", подчерта финансовата министърка. Американската икономика вече се забави и през първото тримесечие САЩ регистрираха съкращаване от 1,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). В началото на второто тримесечие изглежда, че забавянето продължава в някои сектори като преработващата промишленост, недвижимите имоти и търговията на дребно.

В интервю за АП Байдън каза, че "рецесията не е неизбежна"

От публикувано наскоро проучване на института "Конферанс борд" (Conference Board) става ясно, че 76 процента от анкетираните работодатели казват или че на хоризонта се вижда рецесия, или че тя вече е факт.

Финансовата министърка на САЩ обаче заявява, че има причини да се смята, че рецесията може да бъде избегната - като пример тя дава сериозното харчене на потребителите. "Ясно е, че повечето от потребителите - дори и домакинствата с ниски доходи - продължават да разполагат със спестявания, които играят ролята на  буфер и им позволяват да продължат да харчат", заяви Йелън по Ей Би Си Нюс. 

Филип Епитропов
2413 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.06.20 | 10:54

4
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

2022.06.20 | 08:46

3
какви са тия вещици в щатите хахахахаха ,като байдън кукуто
ФАЛИРАЛИ СТЕ

2022.06.19 | 21:14

1
ЗА КАКВО ГОВОРИШ?! :)
Каубоя

2022.06.20 | 05:10

2
Мизерник

Добави коментар

Водещи новини