В интервю за АП Байдън каза, че "рецесията не е неизбежна"

  • 17 юни 2022 06:56

  • 2016
  • 7
В интервю за АП Байдън каза, че "рецесията не е неизбежна"
© Getty Images/Guliver (архив)

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в заяви пред Асошиейтед прес, че американският народ е „наистина потиснат" след бурните две години с пандемията от коронавирус, нестабилността на икономиката и сега с нарастващите цени на бензина, които засягат семейните бюджети.

Той заяви, че рецесията не е неизбежна, и се възмути от твърденията на депутатите републиканци, че миналогодишният план за помощ заради КОВИД-19 е изцяло виновен за достигането на 40-годишен връх на инфлацията, като нарече този аргумент "абсурден".

Американският Федерален резерв атакува инфлацията с най-голямото увеличение на лихвите от 1994 г. насам

Що се отнася до цялостната нагласа на американците, Байдън каза: "Хората са наистина, наистина потиснати."

"Те наистина са потиснати", каза той. „Нуждата от психично здраве в Америка се е увеличила неимоверно, защото хората са видели всичко преобърнато. Всичко, на което са разчитали, е било преобърнато. Но по-голямата част от това е следствие от случилото се, от това, което се случи като следствие от кризата с КОВИД.“

В 30-минутно интервю за АП в Овалния кабинет Байдън се спря на предупрежденията на икономисти, че Съединените щати може да се насочат към рецесия.

„Първо, това не е неизбежно", каза той. „Второ, ние сме в по-силна позиция от всяка друга нация в света да преодолеем тази инфлация".

Президентът заяви, че вижда основания за оптимизъм в нивото на безработица от 3,6 процента и относителната сила на Америка в света.

"Бъдете уверени, защото аз съм убеден, че сме в по-добра позиция от всяка друга страна в света да владеем втората четвъртина  на 21 век", каза Байдън. "Това не е хипербола, а факт.“

Запитан защо е наредил финансовите санкции срещу Москва, които  навредиха на състоянието на пазарите на храни и енергия в световен мащаб, Байдън заяви, че е направил изчисленията си като главнокомандващ, а не като политик, който мисли за изборите.

„Аз съм президентът на Съединените щати", каза той. „Това е най-доброто за страната. Не се шегувам. И така, какво се случва? Какво ще се случи, ако най-голямата  сила в НАТО, организационната структура, която ние създадохме, стои настрана на фона на руската агресия?".

Байдън се спря на възможността за хаос в Европа, ако една необезпокоявана Русия продължи да се придвижва все по-навътре в континента, Китай би бил окуражен да превземе Тайван, а Северна Корея да стане още по-агресивна в амбициите си за ядрено оръжие. 

Президентът на САЩ поднови твърдението си, че големите петролни компании са се възползвали от по-високите цени, без да увеличават производството си толкова, колкото би трябвало. Той заяви, че компаниите трябва да мислят за света в краткосрочен план, а не само за своите инвеститори.

„Не възнаграждавайте само себе си“, каза той.

Потребителските цени скочиха с 8,6 % през последната година, което е най-рязкото покачване от повече от 40 години насам.

Радина Лазарова
2016 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
КЮЛЧЕТА, ПАЧКИ, ЧЕКМЕДЖЕТА

2022.06.17 | 14:53

7
ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВОСТ! ;)
СНОУДЪН

2022.06.17 | 14:37

6
КОГА, ЩЕ БЪДЕ ВЪРНАТ? ДА РАЗКАЖЕ ЗА ВРЪЗКИТЕ СИ С ЦРУ :)
АНЯ ЧАПМАН

2022.06.17 | 14:34

5
ПРОЦЕСА СРЕЩУ АСАНДЖ, ЩЕ БЪДЕ ПУБЛИЧЕН, НАЛИ? :)
Еми…

2022.06.17 | 11:57

4
Ти още ли мърдаш бе ковчег??

2022.06.17 | 10:18

3
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ
цска

2022.06.17 | 08:46

2
този няма ли кой даго гръмне
Hare Krishna

2022.06.17 | 07:05

1
Мръсник не е никъв измислен вирус, а факта че печаташ пари и пращаш Милиярди към Усрайна гнидо дърта

Добави коментар

Водещи новини