РС Македония е опитала да прокара резолюция с некоректен текст в Конгреса на САЩ

  • 28 май 2022 17:14

  • 1884
  • 3
РС Македония е опитала да прокара резолюция с некоректен текст в Конгреса на САЩ
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

"Има опит да бъде прокарана резолюция с доста некоректен текст в Конгреса на САЩ. След връчване на акредитивните писма на Байдън ще обясня, че чрез задълбочаване на конфронтацията проблемът ни с РСМ няма да бъде разрешен". Това заяви в предаването "Офанзива" по Нова нюз българският посланик във Вашингтон Н. Пр. Георги Панайотов.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 564

Според него щата Мичиган вече е приел резолюция според която септември 2021 г. е бил обявен за месец за македонския принос за САЩ.

"България и САЩ са приятели и съюзници в НАТО, а също и стратегически партньори. Обсъдихме как да увеличим американските инвестиции у нас. Проблемът с РСМ трябва да бъде решен с воля и визия от политическите лидери на двете страни без компромиси с българските национални интереси", категоричен е той.

Президентът проведе телефонен разговор със специалния пратеник на Великобритания за Западните Балкани

По думите му проблемът с Македония е възникнал от неправилни техни действия и националистически залитания. "САЩ и ЕС имат интерес от по-бързо решаване на въпроса, аз призовах Вашингтон към разбиране и бях разбран", посочи Панайотов. И допълни, че е нужно подобряване на комуникацията с американските държавни институции. 

Относно темата за доставка на американски втечнен газ той подчерта: "Това е чисто търговска сделка по време на война. България е обект на шантаж от страна на Русия. САЩ ни се притече на помощ. Предстои да бъдат договаряни параметрите на дългосрочни договори с по-ниски цени от предишните", увери Панайотов. И уточни, че самолети F16 е лесно да се набавят, но трябва да се помисли за пилотите и поддръжката. 

Мая Йорданова
1884 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.29 | 09:40

3
ПЪРВИЯТ СЛУЧАЙ НА ШАРКА Е В НИГЕРИЯ,КЪДЕТО КРАВАРИТЕ ИМАТ 4 БИОЛАБОРАТОРИИ.КОРОНАВИРУСЪТ БЕШЕ ПРОСТО ТРЕНИРОВКА.
PaulaFox

2022.05.28 | 18:58

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062

2022.05.28 | 18:00

1
Как така руски агенти са проникнали чак до Конгреса на САЩ и предлагат резолюции? НАТО трява да прочисти всички руски и сръбски агенти от РСМ, иначе русия ще ги победи.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини