Стрелецът е бил в сградата на училището в Тексас повече от час, преди да бъде ликвидиран от полицията

  • 27 май 2022 20:37

  • 1272
  • 1
Стрелецът е бил в сградата на училището в Тексас повече от час, преди да бъде ликвидиран от полицията
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Стрелецът, който уби 19 деца и двама учители в начално училище в Тексас, е бил в сградата в продължение на повече от час, преди да бъде убит от полицейски служители, съобщи БТА, позовавайки се на властите.

От службите по безопасност днес насрочиха пореден брифинг, на който да изяснят какво точно се е случило и да се изправят пред гнева, предизвикан от полицейската реакция. След като в продължение на два дни предоставяха често противоречаща си информация, разследващите казаха, че полицейският служител, зачислен на училището, не е бил вътре в сградата, когато стрелецът е пристигнал и, противно на предишните им изказвания, не се е сблъскал с него извън сградата.

Стрелбата в училище, убити са 19 деца и двама възрастни

Стрелецът влязъл в училището "безпрепятствено" през очевидно отключена врата около 11:40 ч. местно време. Първите полицейски служители пристигнали на мястото едва 12 минути по-късно и последвали стрелеца в сградата 4 минути след това. Те били принудени да напуснат сградата и да се прикрият заради стрелба отвътре, каза представител на полицията. Кризата най-после приключила в 12:45 ч., когато пристигнала тактическа група на тексаския граничен патрул, каза говорител на щатския департамент за обществена безопасност. Те започнали престрелка със стрелеца, който се бил барикадирал в класна стая, и малко преди 13:00 ч. го убили. Говорителят на полицията каза, че през това време полицаите викали подкрепления, преговарящи и тактически екипи и евакуирали ученици и учители.

Кен Тръмп, президент на консултантска фирма по безопасност в училищата, каза, че многото време, което е отнело справянето със ситуацията, поражда въпроси. "Въз основа на най-добрите практики е много трудно да се разбере защо е имало забавяне, особено когато се съобщава, че неутрализирането на този стрелец е отнело 40 и повече минути, каза той.

По време на обсадата разтревожени очевидци призовавали полицаите да влязат в училището, казаха свидетели. "Влезте там! Влезте там!", крещели жени на полицаите малко след началото на атаката, каза Хуан Каранза, станал очевидец на събитията от дома си от другата страна на улицата.

"Казват, че са се втурнали навътре", каза Хавиер Касарес, чиято дъщеря четвъртокласничка е сред убитите и който пристигнал до училището, когато чул, че там има атака. "Не видяхме такова нещо", добави той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1272 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мери

2022.05.27 | 22:03

1
Тея ли са пример за начин на живот в света. Тея където всеки ден някой полудява???!!!

Добави коментар

Водещи новини