Китай и Русия наложиха вето на нови санкции на ООН срещу Северна Корея

  • 27 май 2022 06:37

  • 1135
  • 8
Китай и Русия наложиха вето на нови санкции на ООН срещу Северна Корея
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Китай и Русия наложиха вето на опита на САЩ да наложат нови санкции на ООН на Северна Корея заради подновените ѝ изстрелвания на балистични ракети, с което за първи път публично разделиха Съвета за сигурност на организацията по въпроса, откакто органът започна да приема санкции срещу Пхенян през 2006 г., предаде Ройтерс.

Останалите 13 страни членки на Съвета за сигурност на ООН единодушно гласуваха за предложената от САЩ проекторезолюция, предлагаща забрана за износ на тютюн и петрол за Северна Корея, чийто лидер Ким Чен-ун е заклет пушач. Резолюцията предлагаше също да се вкара в черния списък хакерската група "Лазарус", която според САЩ е свързана със Северна Корея.

Северна Корея изстреля три балистични ракети в рамките на по-малко от час

Гласуването се проведе само ден след като Пхенян изстреля три ракети, включително една, за която се смята, че е неговата най-голяма междуконтинентална ракета "Хвасон-17". Тези ракетни тестове последваха след визитата на американския президент Джо Байдън в Азия.

Американският постоянен представител в ООН Линда Томас-Грийнфийлд призова за единство преди гласуването, наричайки изпитанията на междуконтинентални балистични ракети от Северна Корея тази година "заплаха за цялата международна общност", посочва Асошиейтед прес. Тя каза по-рано този месец, че "е време да се спре да се демонстрира мълчаливо съгласие и да се предприемат действия" срещу Северна Корея.

САЩ искат затягане на санкциите срещу Северна Корея

През последните 16 години Съветът за сигурност на ООН последователно и единодушно засилваше санкциите, за да спре финансирането на програмите на Пхенян за балистични ракети и ядрени оръжия. За последно санкциите на ООН срещу Северна Корея бяха разширени през 2017 г., посочват Ройтерс и БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1135 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2022.05.27 | 10:41

8
ЯЖТЕ МИ ХУЯЯЯЯ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
Кокошенко сутрин с водка

2022.05.27 | 10:11

7
Кой друг да наложи вето освен двете комунистически дупки? Свинете си остават свине.
БЕЗ НАТО

2022.05.27 | 09:56

6
Имам мечта свободата от НАТО да звъни от Уралските планини на Русия до Баварските Алпи, от всеки хълм и къртиница на Украйна и Полша. От Голанските възвишения и пазарите на роби на НАТО в Либия до палестинския Западен бряг и бомбените кратери в Йемен, нека свободата звъни. И когато това се случи и когато позволим свободата да звъни, когато я оставим да звъни от всяко арабско село и всяка украинска махала, от всяка британска тъмница и всяка иракска камера за мъчения, ние ще можем да ускорим този ден, когато всички Божии деца , араби и африканци, славяни и хан, гук и уог, ще могат да се хванат за ръце и да пеят с думите на стария духовен негър: Свободен най-после. Свободен най-накрая. Слава на Всемогъщия, най-после сме свободни от НАТО. ДЕКЛАН ХЕЙНС
една ракета

2022.05.27 | 09:06

5
уж случайно да се отклони и да падне в САЩ да ги очисти ехаааа кеф
Гост

2022.05.27 | 08:25

4
Няма изненади. Северокорееца си вилнее, двете империи на злото подкрепят напълно дяволското си изчадие ... ООН без полезен ход.
тибетски монах

2022.05.27 | 08:11

3
Париран САЩ.
Един Българин

2022.05.27 | 07:35

2
Не се научиха че санкциите не помагат а трябва диалог. По лесното се избира - слаби политици
Гражданин на СССР

2022.05.27 | 07:29

1
Слава на Комунистическа Партия на Китай!

Добави коментар

Водещи новини