Байдън: Швеция и Финландия отговарят на всички критерии за присъединяване към НАТО

  • 19 май 2022 18:12

  • 741
  • 5
Байдън: Швеция и Финландия отговарят на всички критерии за присъединяване към НАТО
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в каза, че Швеция и Финландия са изпълнили всички критерии за присъединяване към НАТО. Той заяви, че неговата администрация ще внесе в Конгреса на САЩ доклад по този въпрос, така че законодателният орган да одобри възможно най-скоро членството на двете страни в алианса, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13267

Байдън направи тези изказвания на обща пресконференция с президента на Финландия Саули Нинистьо и с премиерката на Швеция Магдалена Андершон, които са посещение във Вашингтон и с които той разговаря в Белия дом, отбелязва БТА.

"Днес аз съм горд да уверя тези две страни, че имат пълната и цялостна подкрепа на САЩ", каза Байдън.

"НАТО е запазила своята актуалност в наши дни и ще я съхранява и в бъдеще", допълни той. Байдън припомни, че в последно време са възникнали съмнения по този въпрос, но днес такъв въпрос вече не може да се задава. "НАТО е актуална. Тя е ефективна и необходима сега повече откогато и да е било", каза американският лидер.

Финландският президент Нинистьо заяви, че  Финландия е отворена към дискусии относно турските опасения, породени от кандидатурата на двете северни европейски страни за членство в алианса. Той добави, че неговата страна е готова да поеме ангажимент относно сигурността на Анкара, предаде Ройтерс.

 

"В качеството ни на съюзници в НАТО ние ще  защитаваме сигурността на Турция", подчерта Нинистьо. "Ние осъждаме тероризма във всичките му форми", каза държавният глава. Това уверение дойде в момент, в който турските власти упрекват Финландия и Швеция, че подслоняват терористи, визирайки членове на Кюрдската работническа партия.

От своя страна премиерката на Швеция Магдалена Андершон заяви, че в ход е диалог с Турция за разрешаване на всички въпроси. Тя добави, че Швеция е изпълнила изискването на НАТО да отделя 2 процента от БВП за отбраната.

Джо Байдън приветства и подкрепя историческите кандидатури на Швеция и Финландия в НАТО

Последвайте канала на

Константин Тодоров
741 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.05.19 | 21:52

5
Те разбират, че е настъпила двойна военнополитическа катастрофа: САЩ вече не се страхуват от ядрения шантаж на Путин, който работи ефективно от около 15 години. Те правилно решиха, че е по-добре Путин да се страхува от тях. И това ново усещане много им хареса. Сякаш са изправили рамене като ученик, който вече не се страхува от уличните хулигани. На конвенционално ниво стана ясно, че украинската армия е по-силна от руската. Евразийските (руски, бурятски, чеченски) окупатори, изнасилвачи и мародери бяха изтласкани от Киев, Чернигов, Суми и Харков.
Аре

2022.05.19 | 20:37

4
Слава на иранския народ :)
Мама

2022.05.19 | 20:27

3
Тоя дали знае кои са тея държави или пак ги мисли за иранския народ
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.19 | 19:27

2
СЕГА ОСТАВА И ДА ОТМЕНИ СМЪРТНАТА ПРИСЪДА НА ФИНЛАНДЦИТЕ И ИЗТЕЗАНИЯТА НА ШВЕДИТЕ. АМА, ДРУГПЪТ ;)
Цв

2022.05.19 | 18:41

1
Утре няма и да помни!!! А Кирчо де е

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини