Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект срещу вътрешния тероризъм

  • 19 май 2022 09:06

  • 243
  • 1
Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект срещу вътрешния тероризъм
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект за увеличаване на федералните ресурси за борба с вътрешния тероризъм, предаде АП.

Мярката е в отговор на расисткото нападение в Бъфало, където в събота 18-годишен бял мъж застреля 10 чернокожи в супермаркет. Тя бе одобрена от долната камара на Конгреса с гласуване почти изцяло по партийна линия. 222 представители подкрепиха текста, а 203 се обявиха против него. Един-единствен републиканец гласува за инициативата на демократите - Адам Кизингър, който е член на конгресната комисия, разследваща нападението срещу Капитолия на 6 януари миналата година.

Тази инициатива на демократите не е нова. През 2020 г. Камарата на представителите одобри с техните гласове подобен законопроект, но той бе отхвърлен в доминирания тогава от републиканците Сенат. Оттогава американските законодатели не успяват да прокарат някакви мерки за ограничаване на огнестрелните оръжия в САЩ, за да бъдат спрени масовите убийства. Затова демократите съсредоточават усилията си върху федералната борба с вътрешния тероризъм, отбелязва АП.

Сенатът на САЩ утвърди единодушно кандидатурата на новия посланик в Украйна

Според действащото законодателство три федерални агенции работят по разследването, предотвратяването и преследването на актове на вътрешен тероризъм. Новият законопроект предвижда всяка правителствена агенция да разкрие свой отдел за борба с вътрешния тероризъм и в частност проникването на т. нар. бели супремасисти във въоръжените сили. Според изчисления на бюджетната служба към Конгреса, ако новият закон бъде приет, това ще струва на хазната около 105 милиона долара за пет години, като повечето от парите ще отиват за наемане на персонал, информира БТА.

Перспективите пред мярката обаче са неясни. Демократите в Сената възнамеряват да внесат законопроекта за гласуване другата седмица. Републиканците в горната камара на Конгреса обаче са против текста, за да не бъдат увеличени правомощията на министерството на правосъдието за вътрешно следене.

Теодора Александрова
243 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.19 | 11:55

1
ЯЖТЕ МИ ХУЯ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИ

Добави коментар

Водещи новини