САЩ обвиниха в шпионаж един американец и четирима китайци

  • 19 май 2022 06:58

  • 386
  • 1
САЩ обвиниха в шпионаж един американец и четирима китайци
© Gettyimages/архив

Гражданин на САЩ и четирима служители на китайските разузнавателни служби бяха обвинени, че са шпионирали китайски дисиденти, лидери в областта на човешките права и продемократични активисти, пребиваващи в САЩ, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от американското министерство на правосъдието, предаде БТА.

Според обвиненията Ван Шуцзюн от Куинс, Ню Йорк, е използвал своето положение в китайската диаспора и дисидентските общности, за да събира информация за китайското министерство на държавната сигурност (МДС). Седемдесет и три годишният Ван е бил арестуван на 16 март и предстои да му бъдат предявени официално обвинения, съобщи министерството на правосъдието. Четиримата служители на МДС все още не са заловени.

Представители на Ван все още не са коментирали обвиненията срещу него. Посолството на Китай във Вашингтон също засега не е коментирало информацията.

"Днешните обвинения излагат на показ и прекъсват операция на КНР, която заплашва безопасността и свободата на китайски граждани, живеещи в САЩ заради техните продемократични вярвания и изказвания", заяви нюйоркският прокурор Бреън Пиърс. В обвиненията се твърди, че Ван е предоставял информация на МДС от поне 2011 година. Служителите от МДС са нареждали на Ван да взема под прицел продемократични активисти от Хонконг, поддръжници на независимостта на Тайван и уйгурски и тибетски активисти.

Десислава Станева
386 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.19 | 11:55

1
ЯЖТЕ МИ ХУЯ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИ

Добави коментар

Водещи новини