Откриха голям тунел за контрабанда на наркотици от Мексико към САЩ

  • 17 май 2022 17:20

  • 8983
  • 1
Откриха голям тунел за контрабанда на наркотици от Мексико към САЩ
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Властите в САЩ обявиха, че са открили голям тунел за контрабанда на наркотици, минаващ под границата с Мексико, съобщава БТА.

Тунелът започва в Тихуана и излиза в индустриална зона на Сан Диего, като има вентилационни системи, релси, електричество и подсилени стени. Той е бил открит край граничния пункт Отай меса в район, където през последните две десетилетия бяха намерени над 10 други тунела.

Нов мигрантски керван тръгна към САЩ от Южно Мексико

Властите в САЩ заявиха, че не е известно колко дълго е бил използван тунелът и какви количества наркотици са били прехвърлени през него. Във връзка с разследването са били конфискувани 799 килограма кокаин, 75 килограма метамфетамини и 1,6 килограма хероин. Шестима души, на възраст от 31 до 55 години, са обвинени в заговор за разпространение на кокаин.

Тунелът, минаващ под един от най-охраняваните райони по границата между САЩ и Мексико показва, че изграждането на стени не може да реши всички проблеми. Макар че са смятани за ефективни срещу малки, грубо построени тунели, стените нямат ефект при по-дълбоко прокопани тунели, отбелязва АП.

Откритият в петък тунел е бил с дължина 532 метра, диаметър 1,2 метра и е достигал дълбочина колкото шестетажна сграда.

Видът на конфискуваните наркотици може да означава промяна спрямо многотонните товари с марихуана, които бяха откривани често при подобни операции преди Калифорния да легализира употребата на марихуана през 2019 г., отбелязва АП.

Мая Йорданова
8983 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хайде бе

2022.05.19 | 11:09

1
Понеже до сега не са го знаели, хайде холан... Те са най големите трафиканти на наркотици

Добави коментар

Водещи новини