Байдън похвали Гърция за проявеното лидерство след руската инвазия на Украйна

  • 17 май 2022 07:29

  • 1282
  • 2
Байдън похвали Гърция за проявеното лидерство след руската инвазия на Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в вчера благодари на гръцкия премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. за "моралното лидерство" на страната му след началото на руската инвазия на Украйна по време на разговор между двамата в Белия дом, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Мицотакис е във Вашингтон, за да участва в честванията на 200-годишния юбилей от началото на Гръцката война за независимост, по време на която страната му отвоюва своята независимост от Османската империя. Тържественият момент обаче беше помрачен от най-тежките боеве на европейския континент от края на Втората световна война. "Сега ние заедно сме изправени пред предизвикателството на руската агресия", каза Мицотакис в началото на срещата си с Байдън в Овалния кабинет. Премиерът добави, че двустранните отношения между САЩ и Гърция са "на рекордно високи нива".

В момент, когато Европа се опитва да се откаже от руската енергия, Мицотакис лансира идеята, че Гърция би могла да стане енергиен център, който би могъл да снабдява Източна Европа с газ от югозападна Азия и Близкия изток. Очаква се, че нов тръбопровод от Гърция до България, построен и тестван по време на пандемията от КОВИД-19, и който по план трябва да заработи през юни, ще пренася големи обеми газ между двете страни в двете посоки за генериране на електричество, захранване на промишлеността и битово отопление. Новата газова връзка ще даде на България достъп до пристанища в Гърция, където се внася втечнен природен газ, и ще пренася газ от Азърбайджан през нова тръбопроводна мрежа към Италия.

Срещата в Овалния кабинет с Байдън дойде и след като Гърция миналата седмица официално удължи с пет години двустранното си военно споразумение със САЩ, което позволява на американските въоръжени сили да ползват три бази в Гърция, както и да имат военноморско присъствие на остров Крит.

Парламентът в Атина ратифицира промените в отбранителното споразумение между Гърция и САЩ

В предаване по американската телевизия "Ем Ес Ен Би Си" Мицотакис изрази своята подкрепа за членството на Финландия и Швеция в НАТО и изрази оптимизъм, че Турция в крайна сметка няма да попречи на двете северноевропейски страни да се присъединят към алианса. "Това наистина не е уместното време (молбата за) членство в НАТО на тези две страни да бъде използвана за спазаряване по други въпроси, за които някой може би се е сетил", каза Мицотакис. Той визира спекулациите, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган би могъл да се възползва от случая, за да си спечели отстъпки от администрацията на Байдън в продажби на оръжие или по други въпроси.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1282 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.17 | 09:09

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИ
ЗОРАН

2022.05.17 | 07:48

1
Байдън прие гърка а нашия Кирчо не, отговора е ясен

Добави коментар

Водещи новини