Външните министри от НАТО обсъждат помощта за Украйна

  • 14 май 2022 21:09

  • 1059
  • 6
Външните министри от НАТО обсъждат помощта за Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Външните министри от НАТО обсъждат на неформална среща в Берлин помощта за Украйна. Съюзниците ще разговарят и с представителите на Финландия и Швеция, съобщава БНТ. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5566

Г-7 няма да признае границите, които Русия се стреми да наложи силово с водената от нея война с Украйна, това се казва в заключителна декларация на първите дипломати на Г-7, след края на тридневната им среща в Германия. Те отново призоваха Москва да прекрати военните действия и потвърдиха подкрепата си за Киев.

Седемте най-развити икономики смятат да ускорят усилията, целящи да сложат край на зависимостта от руската енергия.

Те увериха, че ще разширят икономическите санкции срещу Кремъл, като приканиха Китай да не подкрепя Русия в агресията ѝ срещу Украйна. При представянето на резултатите от срещата на Г-7 външният министър на Германия коментира и членството на Финландия и Швеция в НАТО.

Г-7: Никога няма да признаем границите, които Русия се опитва да промени чрез военната си намеса

"В нашата декларация още веднъж ясно подчертаваме - никога няма да признаем промени в границите, които Русия иска да наложи с военна сила. Украинските мъже и жени показаха невероятен кураж и решимост да спрат руското нападение в големи части от страната. Но, за да имат шанс в тази неравна борба, ние ще продължим да помагаме. Ще го направим, като предоставяме оръжия, помощ за хората, финансова подкрепа и преди всичко като гарантираме, че украинската държава ще продължи да функционира. Не НАТО подтикна Швеция и Финландия да се присъединят, руският президент с действията си ги тласна към Алианса. Финландия и Швеция искат да живеят в мир със съседите си", заяви Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия.

Теодора Павлова
1059 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
РЕЗУЛТАТ

2022.05.16 | 16:50

6
Отхвърлянето на руския газ и петрол ще превърне ЕС в американска колония. Започва икономическият грабеж на Европа, прикрит с антируските санкции!
БЕЗ ИЗХОД

2022.05.16 | 09:11

5
Западът е изправен пред систематична криза както в икономическа, така и в социална и изглежда няма решения, освен повече печатане на пари и война. Нито едно от двете няма да помогне.
Избор

2022.05.15 | 22:10

4
От едната страна, страната на САЩ и съюзниците, стои Давос, Билдербергерите, Трилатералистите и останалата част от "Вашингтонския консенсус", възгледът на страната на САЩ и съюзниците, че Америка трябва да контролира света; и, от другата страна, стои на страната на Обединените нации, възгледът, че неутралните и международно демократично базирани и неутрално прилагани международни закони трябва вместо това да контролират света, без да се облагодетелстват милиардерите на Америка или на която и да е друга държава.

2022.05.15 | 07:07

1
Зеленски и приятелите му ще откраднат всичко

2022.05.15 | 08:00

3
Явно този министър е в дела.

2022.05.15 | 07:08

2
За кого война, за кого майка родна

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини