Бум на производствените цени в САЩ през април

  • 12 май 2022 18:28

  • 950
  • 1
Бум на производствените цени в САЩ през април
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Цените на едро в САЩ са скочили с 11 процента през април в сравнение със същия месец година по-рано. Значителният ръст сочи, че високата инфлация ще остане бреме за потребителите и бизнеса през идните месеци, съобщи БТА, позовавайки се на доклад на американското министерство на труда.

На месечна основа индексът на производствените цени, който измерва инфлацията, преди тя да достигне до потребителите, се е покачил с 0,5 процента през април. Темпът се е забавил спрямо март, когато месечното увеличение бе 1,6 процента.

Цените на храните скачат с още 20%

Данните съдържат признаци за отслабване на ценовия растеж, но все пак остават на тревожно високо ниво, отбелязва АП. Годишното увеличение на цените на производител през април бележи забавяне в сравнение с регистрираните 11,5 процента на годишна база през март и то е първото в този времеви сегмент на статистическите данни от декември 2020 година. Месечното нарастване на производствените цени през четвъртия месец на годината с 0,5 процента е най-слабото от седем месеца.

Все пак цените продължават да отчитат исторически темп на растеж. Разходите за храна са нараснали с 1,5 процента само през април спрямо месец по-рано, а за транспорт и складиране - с цели 3,6 процента. При новите автомобили има увеличение от 0,8 процента.

Докладът е публикуван ден след като американското правителство оповести данни за потребителските цени за април, които показаха, че инфлацията е скочила до 8,3 процента. Равнището е малко под мартенския максимум от 8,5 процента - най-високо от четири десетилетия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
950 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.13 | 09:38

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини