Байдън ще призове за нов международен ангажимент за борба с COVID-19 на виртуална среща за пандемията

  • 12 май 2022 15:31

  • 381
  • 2
Байдън ще призове за нов международен ангажимент за борба с COVID-19 на виртуална среща за пандемията
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в ще призове днес за нов международен ангажимент за борба с COVID-19 на виртуална лидерска среща за пандемията, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Белия дом.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31553

"Като нация не трябва да ставаме безчувствени към подобна скръб", се казва в изявление на Байдън. "За да оздравеем, трябва да помним. Трябва да останем бдителни към тази пандемия и да направим всичко по силите си, за да спасим колкото се може повече животи", заяви той.

Байдън призова Конгреса да осигури повече финансиране за тестване, ваксини и лечение. Засега обаче законодателите не са склонни да направят това.

Белият дом каза, че президентът ще направи обръщение при откриването на виртуалната среща на върха с предварително записано изявление и ще настоява, че борбата с коронавируса трябва да остане международен приоритет.

САЩ са домакини на виртуалния форум заедно с Германия, Индонезия, Сенегал и Белиз. Това е втората подобна световна среща. Първата беше през септември миналата година. 

Според Държавният департамент Вашингтон е предоставил близо 540 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на над 110 страни и територии - повече от всяка друга държава. След доставянето на над 1 милиард ваксинни дози на развиващите се страни, проблемът не е липсата на достатъчно количество, а това, че няма логистична подкрепа за достигане на ваксините до хората. Правителствени данни показват, че над 680 милиона дарени дози са останали неизползвани в развиващите се страни, защото е наближавал краят на срока им на годност и не е било възможно те да бъдат поставени достатъчно бързо.

Джо Байдън обявява мерки за обуздаване на цените на храните в САЩ 

"Ние имаме десетки милиони непоискани дози, защото страните нямат ресурсите, за да изградят своите вериги от системи за замразяване; за да се борят с дезинформацията; и за да наемат екипи, които да поставят ваксините", каза говорителката на Белия дом Джен Саки тази седмица.

По думите ѝ срещата "ще бъде възможност за изтъкване на факта, че имаме нужда от допълнително финансиране, за да продължим да бъдем част от тези усилия по света".

"Ще продължим да се борим за повече финансиране тук", каза тя. "Но също така ще продължим да оказваме натиск върху другите страни да направят повече, за да се помогне на света да постигне напредък", заяви Саки.

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
381 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Айде бе...?!

2022.05.12 | 15:44

1
Ама тоя Ковид не изчезна ли след започването на войната в Украйна...?!

2022.05.12 | 15:54

2
не! само малко почивка ни дават! на есен с нова песен! готови ли сте?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини