Шефът на ООН предупреждава, че войната на Русия в Украйна вреди на бедните страни

  • 15 март 2022 06:32

  • 1538
  • 9
Шефът на ООН предупреждава, че войната на Русия в Украйна вреди на бедните страни
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Шефът на ООН предупреди, че войната на Русия в Украйна виси като "Дамоклев меч" над световната икономика, особено над бедните развиващи се страни, които са изправени пред рязко покачване на цените на храните, горивата и торовете и сега виждат, че тяхната житница е "бомбардирана", съобщи Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13498

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви пред репортери, че от Русия и Украйна идват "повече от половината от световните доставки на слънчогледово олио и около 30 на сто от световните доставки на пшеница" и че "цените на зърното вече са надминали тези в началото на Арабската пролет и бунтовете от 2007-2008 г." поради покачване на цените на храните.

Русия повишава митото върху износа на слънчогледово олио

Гутериш заяви пред репортери, че 45 африкански и най-слабо развити страни внасят поне една трета от пшеницата си от Украйна и Русия, а 18 от тях внасят поне 50 процента. Сред тези страни са Египет, Конго, Буркина Фасо, Ливан, Либия, Сомалия, Судан и Йемен, каза той.

"Всичко това удря най-тежко най-бедните и посява семената на политическата нестабилност и размириците по света", предупреди шефът на ООН.

Гутериш също намира за алармиращ факта,  че Русия повиши нивото на готовност на ядрените си сили след нахлуването в Украйна, и определи това като "смразяващо развитието на ситуацията", съобщи Ройтерс.

Войната в Украйна постави на изпитание хранителния сектор в световен мащаб и у нас

"Перспективата за ядрен конфликт, някога немислима, сега отново е възможна", заяви Гутериш и повтори призива си за незабавно прекратяване на военните действия.

Инвазията на Русия в Украйна, започнала на 24 февруари, досега доведе до бягството от страната на повече от 2,8 млн. души и затвори стотици хиляди в обсадени градове. В същото време нахлуването предизвика широки западни санкции срещу Русия.

В края на миналия месец руският президент Владимир Путин заяви, че ядрените сили на страната му трябва да бъдат приведени в състояние на повишена готовност, което повиши опасенията, че нахлуването на Русия в Украйна може да доведе до ядрени война. Представители на САЩ заявиха, че досега не са видели причина да променят нивата на готовността на ядрените сили на Вашингтон.

Русия провежда учения с ядрени подводници и ракети

Русия и Съединените щати разполагат с най-големите арсенали от ядрени бойни глави след Студената война, която разделяше света през по-голямата част от 20 век, противопоставяйки Запада на Съветския съюз и неговите съюзници.

Гутериш също така призова за запазване на сигурността и безопасността на ядрените съоръжения след пожара в Запорожката АЕЦ в Украйна, най-голямата в Европа, който избухна по време на превземането на централата от руските сили, допълва БТА.

"Време е да се спре ужасът, отприщен върху народа на Украйна и да се върнем на пътя на дипломацията и мира", заяви Гутериш.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1538 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2022.03.15 | 09:51

9
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

2022.03.15 | 08:15

8
А когато Америка водеше войни,къде беше ООН,А?
wtf

2022.03.15 | 06:44

1
нещо реално ще направи ли йобаната еврейска организация!?
Тенев

2022.03.15 | 08:05

7
Не няма
Еми...

2022.03.15 | 06:50

2
Така е, войната вреди на най-бедната страна-изгой - паРаша. Но на милиардера-крадец Хуйло това не му пречи, той не усеща бедността на руснята.
Еми...

2022.03.15 | 08:03

6
Работи повече, долния, не разчитай на доходи от майката-паРаша за тролене.

2022.03.15 | 07:14

4
Абе трол жалък. Ние сме по-бедни от църковни мишки и тази война ще ни довърши. Ти продължаваш да спамиш с тъпотии. Жалка исторя

2022.03.15 | 07:25

5
Че това е целта. И то не само на бедните страни на всички Европейски страни. Америка е агресора във всички случаи и имат поставени правителства във всяка държава кат наш Кирлио.
Ернесто Пуфтеф

2022.03.15 | 06:55

3
Слава Вдв! Русия будет жить

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини