Блинкън и Лапид обсъдиха войната в Украйна и ядрената сделка с Иран

  • 07 март 2022 21:44

  • 1488
  • 3
Блинкън и Лапид обсъдиха войната в Украйна и ядрената сделка с Иран
© БТА
Слушай новината Слушай новината

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и израелският външен министър Яир Лапид се срещнаха днес в латвийската столица Рига, за да обсъдят дипломатическата инициатива на Израел за прекратяване на войната на Русия с Украйна, съобщава БТА.

Двамата ще обсъдят и преговорите във Виена по възможното възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили, заяви в началото на срещата Лапид пред журналисти.

Блинкън обяви прехвърлянето на още американски войски в Литва

Блинкън и Лапид се срещат, след като израелският премиер Нафтали Бенет разговаря с руския президент Владимир Путин в Москва миналата седмица по искане на Украйна.

Лапид подчерта, че Израел е партньор в глобалните усилия, имащи за цел да се изясни, че войната в Украйна трябва да бъде спряна.

"Начинът да се спре войната е да се водят преговори", каза той.

Блинкън заяви, че САЩ оценяват всички усилия на съюзниците си, насочени към намирането на "някаква възможност за прекратяване на войната", и настоя, че всяко решение трябва да гарантира независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Русия нарича кампанията си "специална военна операция" за демилитаризиране и денацификация на Украйна.

Украйна и нейните западни съюзници заявиха, че действията на Русия са просто претекст за нахлуване с цел завладяване на държава с население от 44 милиона души.

Израелският премиер посети Москва и разговаря с Путин

Лапид заяви, че се среща с Блинкън в момент, "в който световният ред се променя", имайки предвид както войната в Украйна, така и преговорите за съживяване на ядрената сделка с Иран от 2015 г. В събота Русия заяви, че западните санкции, наложени срещу нея заради Украйна, са се превърнали в пречка за сделката с Иран.

Въпреки че не е страна в ядрените преговори между Иран и световните сили във Виена, Израел се е консултирал със САЩ с надеждата да има по-голямо влияние върху евентуално възраждане на сделката с Техеран от 2015 г., която беше постигната въпреки неговите възражения.

"Не е тайна, че имаме различия по този въпрос, но това е разговор между съюзници, които имат обща цел, която е
да се предотврати превръщането на Иран"  в държава на ядрения праг, т.е. такава, която може бързо да превърне мирновременната си атомна програма в способна да създаде ядрено оръжие, заяви Лапид.

Мая Йорданова
1488 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.03.08 | 15:39

3
Друго си е да подпишеш договор с ЕВРЕИТЕ.ПУКНЕТЕ АМЕРИКАНСКИ ФАШИСТИ!!! СКОРО ЩЕ ВИ ДОЙДЕ КРАЯ!

2022.03.08 | 10:51

2
В УКРАЙНА ИМА 30 БИОЛАБОРАТОРИИ НА СРАЩ С ЧУМА И СИБИРСКА ЯЗВА
на снимката

2022.03.08 | 01:35

1
евреин евреину око ...

Добави коментар

Водещи новини