На фона на войната в Украйна Байдън щe се опита да обедини американците с реч

  • 01 март 2022 17:20

  • 3107
  • 10
На фона на войната в Украйна Байдън щe се опита да обедини американците с реч
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, който спечели похвали за усилията си да сплоти европейските съюзници и други държави срещу нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна, ще се стреми към обединяването на американците тази вечер в годишното си обръщение за Състоянието на съюза, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13750

В условията на бушуващ конфликт в Украйна Байдън възнамерява да използва годишната реч, за да подчертае важността на противодействието на Путин и да прокара вътрешноикономическата си програма, включително повторното въвеждане на елементи от спряната му програма "Изграждане отново и по-добре", заявиха представители на администрацията.

"Всяка реч за Състоянието на съюза отразява и момент от времето", заяви вчера Джен Саки, прессекретар на Белия дом.

Байдън, каза тя, ще опише подробно усилията си "да мобилизира света в защита на демокрацията и срещу руската агресия". 

Очаква се демократите да се справят трудно със задържането на контрола над Камарата на представителите на САЩ - а може би и над Сената - на изборите на 8 ноември, казаха анализатори, което вероятно ще попречи на постигането на политическите цели на Байдън.

Възстановяването на авторитета на Байдън в обществото ще направи изпълнението на задачите му по-лесно.

"Речта идва в подходящ момент. Той трябва да завладее националната сцена и да зададе курс, който предлага по-светло бъдеще", каза Джон Гиър, политолог и експерт по обществено мнение в Университета "Вандербилт".

Белият дом: Байдън ще обсъди със съюзниците си развитията около Украйна

Байдън трябва да изтъкне работата си, с която помага на света да се противопостави на възхода на Путин, каза Гиър, като същевременно отбелязва ефективността на ваксини и други мерки за смекчаване на последиците, които са довели до рязко намаляване на случаите на КОВИД-19 и облекчаване на ръководството на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Проучванията на общественото мнение показаха, че от месеци Байдън е в немилост сред мнозинството от американците. Последното проучване на Ройтерс/Ипсос, проведено миналата седмица, показва, че той е одобряван от 43 на сто от тях.

Дори и при ниво на безработица от 4 процента, повечето избиратели остават песимистично настроени към икономиката, което се дължи най-вече на рязкото покачване на потребителските цени. Една четвърт от демократите смятат, че партията не е успяла да се възползва от рядко срещан момент като сегашния, когато те контролират едновременно и Белия дом, и двете камари на Конгреса.

Докато помощниците смятат, че показаната сила на Байдън в справянето с коронавируса му е помогнала да спечели президентството, някои избиратели, особено републиканците, смятат, че страната не се е придвижила достатъчно бързо към облекчаване на наложените заради пандемията ограничения, след като броят на случаите намаля.

Байдън трябва да убеди аудиторията у дома, че икономиката, въпреки опасенията за инфлацията, е във възход и че последствията от тежките санкции, наложени от  Вашингтон и съюзниците, си заслужава да се изтърпят. 

Нахлуването на Русия в Украйна може да доведе до поскъпване на бензина в САЩ, което ще се добави към най-високата стойност на инфлацията от 40 години насам.

Около две трети от американците подкрепят това, че Байдън стовари икономически санкции върху Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Байдън: Путин е агресор и избра войната, Русия ще си понесе последствията

В същото време сигурността във вътрешен план е проблем. Федералните власти възстановяват оградата около Капитолия, тъй като Вашингтон се подготвя за планираните протести на шофьорите на камиони, вдъхновени от демонстрациите в Канада, срещу ограниченията, свързани с пандемията.

Байдън може също така да разгласи своя законопроект за инфраструктурата на стойност 1 трилион долара, който беше приет миналата година с известна подкрепа на републиканците.

Той вероятно ще настоява за бързото утвърждаване на своя избор за Върховния съд на САЩ - федералната апелативна съдийка Кетанджи Браун Джаксън, която ще бъде първата чернокожа жена във Върховния съд.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3107 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Чичо

2022.03.01 | 17:48

5
Поредното зрелище за презадоволената американска нация, хляб си имта достатъчно. Явно за зрелища са жадни, дядо Байдън им го осигурява, кеф ти война в Европа, кеф ти ала бала приказки по ТВ.

2022.03.02 | 06:34

10
Tapazi

2022.03.01 | 18:08

8
Преди да си смени памперса или след ?

2022.03.02 | 06:33

9
Tapazi sprete s tazi zloba…. Bezmozachni pliampachi!!!
смърт за ПУТКИН

2022.03.01 | 17:42

3
are vkarvai qnkite veche en se pravi na... da fyrchat ushanki

2022.03.01 | 17:57

7
Тва да не ти е филмите на холивудските екшън герои които днес са склерози с увиснали пенсионерски цици бе. То така става...

2022.03.01 | 17:54

6
Защо не идеш ти да му махнеш ушанката на Путин, смешник? Бягай доброволец в Украйна!
Цв

2022.03.01 | 17:43

4
Кирчо да гледа аватара си, който за съжаление е с деменция, тежка!

2022.03.01 | 17:31

2
Хахахахах майко мила...точно па реч... по-добре да не изрича нищо че ще е като президентите изиграни от Лесли Нилсен за пореден път

2022.03.01 | 17:31

1
Дано не заспи по време на нея :)

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини