Извънредното Общо събрание на ООН призова за спиране на военните действия в Украйна

  • 28 февруари 2022 21:10

  • 5414
  • 1
Извънредното Общо събрание на ООН призова за спиране на военните действия в Украйна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Всички 193 държави членки на ООН се сбраха на извънредно Общо събрание заради конфликта в Украйна. Те запазиха минута мълчание в памет на жертвите на военните сражения.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13444

Председателят на Общото събрание на ООН Абдула Шахид призова за прекратяване на насилието. След това генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също заяви, че бойните действия в Украйна трябва да спрат.

Генералната асамблея на ООН с извънредна сесия заради Украйна

"Те бушуват из цялата страна, във въздуха, на сушата и в морето. Това трябва да спре веднага. Стига толкова. Войниците трябва да се върнат в казармите си. Лидерите трябва да вървят към мир. Цивилните трябва да бъдат защитени", заяви той, като предупреди за заплахата от прибягване до ядрени оръжия и отбеляза, че "нищо не може да оправдае" тяхното използване.

"Оръжията говорят сега, но пътят на диалога винаги трябва да остава отворен. Никога не е твърде късно да се включим в преговори добросъвестно и да разрешим всички въпроси по мирен начин", призова генералният секретар на ООН, предаде БТВ.

Повече от 100 оратори се регистрираха да се изкажат на сесията на Общото събрание на ООН, която е първата подобна, провеждана от 40 години насам и която се очаква да продължи и утре преди гласуването на резолюция, внесена от европейските държави, призоваваща за прекратяване на военните действия.

В първоначалният текст, до който „Франс прес“ е получила достъп "се осъжда най-категорично агресията на Русия срещу Украйна"

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5414 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
омуртаг

2022.02.28 | 22:43

1
Хубаво осъждат агресията на Русия спрямо Украйна, ама както са се събрали, да осъдят и агресията на украинските власти спрямо руснаци и българи в Донецк и Луганск. Иначе показват само, че са подлоги на ФАЩ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини