Буря покри Бостън с 60 см сняг

  • 30 януари 2022 20:35

  • 864
  • 2
Буря покри Бостън с 60 см сняг
© Getty Images

Бурята, обхванала североизточната част на САЩ от два дни, продължава да затрупва региона под снежна покривка, придружавана от внезапни пориви на вятъра, който на моменти достига 120 км/ч, предаде Франс прес.

В края на вчерашния ден върху Бостън се бяха изсипали близо 60 см сняг, равни на рекорда от 2003 г., а целият регион е практически парализиран. Транспортът е в хаос, има прекъсвания на електроснабдяването, а температурите са полярни.

Явлението се нарича "циклонна бомба" - буря, характеризираща се с внезапно понижаване на атмосферното налягане, уточни американската метеорологична служба, която отчете пориви на вятъра от 80 до 120 км/ч. Тя беше прогнозирала полярни температури през нощта и прекъсвания на електроснабдяването, когато силните ветрове или тежестта на снега прекъснат електрически кабели.

Хиляди американци останаха без ток заради мощна снежна буря

Над 95 000 домакинства са без електричество, съобщиха през нощта властите, докато снегът продължаваше да пада. Няколко града в региона регистрираха нови рекорди, с над 70 см сняг, допълва БТА.

Снощи властите отново призоваха жителите да избягват придвижването, освен при абсолютна необходимост. Целият регион се подготвя за втора нощ, през която снегът и бялото небе ще се смесват до такава степен, че ориентацията ще е невъзможна.

Пет щата в извънредно положение заради снежна буря

Машини със сол и снегорини постепенно разчистваха улиците на Ню Йорк. Сентръл парк е покрит с 20 см сняг, а много железопътни линии са затворени. Една жена беше открита умряла в колата си, като е възможно причината да е студът.

Около 1300 полета в САЩ бяха отменени поради снежната буря, съобщава Ройтерс.

Весела Найденова
864 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Росен

2022.01.30 | 21:22

1
Идеално ги е затрупало но може и още.
Hristianin

2022.01.31 | 06:13

2
Ili GLOBALNO OTOPLENIE.Pratete Greta...

Добави коментар

Водещи новини