Представител на Белия дом предупреди да няма големи очаквания към предстоящите преговори с Русия

  • 09 януари 2022 07:25

  • 1436
  • 5
Представител на Белия дом предупреди да няма големи очаквания към предстоящите преговори с Русия
© Getty Images/Guliver (архив)

Представител на Белия дом предупреди да няма големи очаквания към предстоящите преговори с Русия във връзка с гаранциите за сигурност, които тя поиска от САЩ и НАТО, предаде ДПА.

"Мога да ви уверя предварително, че няма да бъдат поемани твърди ангажименти по време на тези разговори, които ще бъдат сериозни и конкретни, но проучвателни в същността си", обобщи той. Служителят на американското президентство предупреди за възможна дезинформация от руска страна, по-конкретно за фалшиви медийни съобщения в "преднамерен опит за всяване на разделения между съюзниците".

САЩ недоумяват защо Казахстан е поискал военна помощ от Русия

Двустранните преговори ще се проведат в Женева утре. След това поставените въпроси ще бъдат проучени във Вашингтон и обсъдени със съюзниците по-късно другата седмица, уточни представителят на Белия дом.
Американската делегация в швейцарския град ще бъде оглавявана от първия заместник-държавен секретар Уенди Шърман, а руската - от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков. Те вероятно ще имат предварителни разговори още тази вечер, отбелязва ДПА.

За сряда в Брюксел е насрочено първото от две години и половина заседание на Съвета НАТО-Русия. Ден по-късно ще има преговори във Виена по линия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Съединените щати обвиниха Русия, че е струпала войски по границата с Украйна и планира инвазия. Москва отрече тези твърдения и на свой ред казва, че е заплашена от САЩ и НАТО.

Русия поиска гаранции за своята сигурност, като писмен ангажимент, че Северноатлантическият алианс няма да се разширява повече на изток, включително с Украйна. Западът вече отхвърли тези нейни условия.

Русия не е тази, която "да решава за други страни с кого може да се съюзяват", каза цитираният представител на Белия дом. Той обаче допусна възможността да се преговаря за ограничаване на военните учения и на разполагането на ракети в региона.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън казал вчера на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, че е важно да бъде подкрепяна териториалната цялост на Украйна. Всяка нова руска агресия "ще предизвика суров отговор", подчертал Блинкън, съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Ройтерс.

Радина Лазарова
1436 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Адам смит

2022.01.11 | 15:38

5
Мария Захарова в отговор към Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен: "Ако Антъни Блинкен така обича уроците на историята, то нека да има предвид следния: Когато в твоя дом са се оказвали американци, е било сложно да останеш жив, да не бъдеш ограбен или изнасилен. На това ни учи не само неотдавнашното минало, а целите 300 години американска история. Много по този повод могат да разкажат северноамериканските индианци, корейците, виетнамците, иракчаните, панамците, югославяните, либийците, сирийците и много други нещастни хора, на които е "провървяло" да видят вкъщи неканените американски гости."
ЖалкиНищожества

2022.01.09 | 10:21

4
Световните терористи(ФАЩ) създадоха, хранеха и разпространиха у нас СДС-Чумата, а тя докара всички други беди и чуми, включително и "Ковд"-а,а това стана чрез ограбването на държавата и народа и унищожаването на всичко,от което можеше да се краде,включително и здравеопазването.

2022.01.09 | 09:44

3
Американците да си скачат в гьола докато е време, иначе нещата ще са непредсказуеми!

2022.01.09 | 09:32

2
И, много не се доближавайте до мечока, не го дразнете.
.

2022.01.09 | 09:25

1
В превод от политически език това какво означава? Да чакаме война? Путин беше недвусмислен в посланието си а той не се гъбарка.

Добави коментар

Водещи новини