Нивото на безработица в САЩ е спаднало до 3,9%

  • 08 януари 2022 11:40

  • 421
  • 0
Нивото на безработица в САЩ е спаднало до 3,9%
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Нивото на безработица в Съединените щати е спаднало до 3,9 на сто, съобщават от американското Министерство на труда. По техни данни за миналия месец са били разкрити едва 199 хиляди работни места - по-малко от предлаганите позиции през ноември и наполовина от броя, очакван от икономистите.

Продължават да създават несигурност новите варианти на коронавируса, които пречат на икономическото възстановяване и забавят растежа, предаде БНР.

Нивото на безработица е намаляло до 3,9% но остава  по-високо  в сравнение с 3,5% преди пандемията , което показва, че възстановяването на пазара на труда все още изостава.

Байдън приветства решението на Конгреса да одобри инфраструктурния му план

От миналия месец заетостта е нараснала с 18,8 милиона работни места  в сравнение с  април 2020., но все още е по-ниска с 3,6 милиона в сравнение с февруари  2020 г.

Заетостта в секторите отдих и хотелиерство продължава да нараства, но в индустрията, в сравнение с началото на 2020 г., има 1,2 милиона незаети работни места или това са 7,2%.

Тенденцията  да се работи от в къщи  поради пандемията се запазва.

Междувременно средното почасово  заплащане  се е повишило миналия месец с 19 цента до 31,31 долара на час. Икономистите свързват повишаването на заплатите с трудностите на големите фирми  при наемането на хора през последните месеци.

Министерството на труда съобщава обаче, че през ноември  рекорден брой работници са напуснали работа -  4,5 милиона, а работодателите са обявили 10,6 милиона работни места за същия период.

Мая Йорданова
421 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини