В Деня на благодарността в Ню Йорк се проведе голям празничен парад без ковид мерки

  • 26 ноември 2021 07:02

  • 856
  • 2
В Деня на благодарността в Ню Йорк се проведе голям празничен парад без ковид мерки
© gettyimages

Голям празничен парад по случай отбелязвания в четвъртък в САЩ Ден на благодарността се проведе в Ню Йорк. Тази година празненствата преминаха без ограничения, свързани с пандемията, предаде ТАСС.

Нюйоркчани и много туристи от сутринта започнаха да се стичат към централните улици на мегаполиса, за да видят участниците в традиционния парад.

Тържественото шествие се проведе за 95-ти път и значително се отличаваше от миналогодишното, когато бяха в сила редица ковид ограничения.

Тази година властите не наложиха никакви забрани. Достъпът до маршрута на шествието в района на западната част на Сентрал парк и Шесто авеню беше напълно свободен, не се изискваше носене на маски, а социална дистанция практически не се спазваше.

Щатът Ню Йорк е на първо място в страната по равнище на ваксинация - почти 70 на сто от населението е имунизирано срещу КОВИД-19.

Джо Байдън прекарва Деня на благодарността с близките си в имот на американски милиардер

Американският президент Джо Байдън приветства нюйоркския парад. Според него мащабното шествие в центъра на най-големия град на страната ознаменува "завръщането на Америка" след пандемията от ковид. Няма нещо, с което да не можем да се справим, каза Байдън.

Деня на благодарността е обявен за национален празник в САЩ през 1863 г. по решение на 16-тия президент Ейбрахам Линкълн. През 1941 г. американският Конгрес одобрява резолюция, според която празникът се отбелязва в четвъртия четвъртък на ноември.

Традицията датира от 1621 г., когато първите заселници от колонията в Плимут на територията на днешния щат Масачузетс след събирането на реколтата решили да си организират празник. На него поканили местните индианци, които донесли пуйки, станали неизменна част от Деня на благодарността.

Калина Христова
856 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.26 | 09:35

2
САЩ - 70% ваксинирани и край на пандемията ! ЕС - 80% ваксинирани, а случаите на заразяване са на макс ! Как да им вярваш на тия идиоти ?!...

2021.11.26 | 08:44

1
ето такъв надут аватар е ковида

Добави коментар

Водещи новини