Оправданият по обвинения в убийство американски тийнейджър Кайл Ритенхаус: Не съм расист

  • 22 ноември 2021 19:34

  • 1713
  • 3
Оправданият по обвинения в убийство американски тийнейджър Кайл Ритенхаус: Не съм расист
© Getty (архив)

Американският тийнейджър Кайл Ритенхаус, оправдан по обвинения за убийство на двама души по време на протест за расова справедливост през август 2020 г. в град Кеноша, заяви, че не е расист, и че подкрепя движението "Животът на чернокожите има значение", предаде Франс прес.

"Не съм расист, подкрепям движението "Животът на чернокожите има значение", подкрепям мирните протести", каза младежът пред телевизия "Фокс нюз", визирайки умножилите се демонстрации в САЩ след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд по време на ареста му от бял полицай в Минеаполис в края на май 2020 г.

Съдебно жури в щата Уисконсин оправда младеж, убил двама по време протестите през август 2020 г.

Осемнадесетгодишният Кайл Ритенхаус беше съден за убийството на двама мъже на 26 и 36 години и раняването на трети с полуавтоматична пушка на 23 август 2020 г. в град Кеноша, намиращ се в района на Големите езера. Той бе отишъл в града в щата Уисконсин с група въоръжени мъже, за да "защити" магазините от разграбване по време на белязаните от размирици протести срещу расизма, избухнали, след като афроамериканецът Джейкъб Блейк, бе сериозно ранен от полицай от Кеноша.

Кайл Ритенхаус бе оправдан в петък, след като пледира, че действал при самоотбрана и каза, че е стрелял, след като е бил преследван и нападнат от трима бели мъже.

Оправдаването на Кайл шокира част от американското общество, която смята, че то дава карт бланш на привържениците на превъзходството на белите и на въоръжени групировки.

"Този процес няма нищо общо с расизма, ставаше дума за правото на самоотбрана", каза младежът в интервюто.

Валери Зайцев
1713 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
журналист ли е да мpе

2021.11.22 | 23:55

3
защо защити е в кавички? именно за това е бил там, и ако оспорвате правото на самозащита, направо много надълбоко си го наврете, жалко, че и тук не е така

2021.11.22 | 19:58

2
Цигането какъв расист може да е :)
Не ни касае

2021.11.22 | 19:52

1
В България няма право на самоотбрана, имаш право само да го поемеш още по-дълбоко.

Добави коментар

Водещи новини