Антониу Гутериш: Климатичната катастрофа продължава да тропа на вратата

  • 14 ноември 2021 07:23

  • 603
  • 4
Антониу Гутериш: Климатичната катастрофа продължава да тропа на вратата
© Getty Images/Guliver

Климатичната катастрофа продължава да тропа на вратата въпреки сключването днес на споразумение за борба с промените в климата на КОП26 в Глазгоу, заяви генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно, предаде Франс прес.

Световната конференция за климата отбеляза напредък, но това не е достатъчно, заяви ръководителят на ООН, който напусна Глазгоу и пътува за централата на организацията си в Ню Йорк.

Гутериш призова световните лидери да обещаят по-сериозни усилия за справяне с климатичните промени

Като изброява в изявлението си целите, "които не успяхме да постигнем на тази конференция", Гутериш отбелязва, че сред тези цели са "краят на субсидиите за изкопаемите горива, отказът от въглищата и определянето на цена на въглерода".

"Приетите текстове са компромис. Той отразява интересите, ситуацията, противоречията и състоянието на политическата воля по света (. . .) За съжаление, колективната политическа воля не бе достатъчна за преодоляването на дълбоките противоречия", изтъкна Гутериш.

Климатични протести, Грета Тунберг държи реч в Глазгоу

"Време е да минем в извънреден режим", казва още той, като подчертава, че сегашните споразумения за съкращаване на въглеродните емисии не са достатъчни за реализирането на целта, заложена в Парижкото споразумение за климата, а именно - глобалното затопляне да не надвишава два градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалната епоха, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
603 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.11.14 | 08:56

4
На вратата тропа БОЯ който ще изядете

2021.11.14 | 08:55

3
Толкова сте фалшиви! Вие най-замърсявате тези дето зовете постоянно само и само да ни контролирате. Мошенници!
Бай Васо Сърбеца

2021.11.14 | 08:50

2
Пълни лъжи!!! Оон и уницеф безполезни лицемери с огромни заплати

2021.11.14 | 08:03

1
Никой не "тропа на вратата", климатичната катастрофа вече се случи. Необходимите условия за нея са налице, това, което остава е температурите да се вдигнат с още 2-3 градуса до 50 години, но то е неизбежно. Първо Гърция ще стане Сахара, а малко след това и България. Благодарете на САЩ и западна Европа - главният източник на натрупан въглероден двуокис.

Добави коментар

Водещи новини