Победата на републиканеца Янгкин във Вирджиния чертае пътя пред партията за изборите в САЩ през 2022 г.

  • 04 ноември 2021 15:35

  • 265
  • 0
Победата на републиканеца Янгкин във Вирджиния чертае пътя пред партията за изборите в САЩ през 2022 г.
© Getty images (архив)

Победата вчера на републиканеца Глен Янгкин на изборите за губернатор на Вирджиния може да послужи на партията му като план как да си върне мнозинствата в Конгреса догодина, като спечели умерените избиратели от предградията, без да отблъсне подкрепящите Доналд Тръмп, коментира Ройтерс, цитирана от БТА.

Подходът на бившия изпълнителен директор на частна инвестиционна фирма за обединяване на родителите, разгневени от начина, по който училищата се справиха с COVID-19, и от това как преподават за расизма и социалния пол може да послужи като модел за републиканците в цялата страна.

Междинните избори догодина ще определят коя партия ще контролира Конгреса в Съединените щати през последните две години от мандата на президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в.

Демократите имат изключително малки мнозинства в Камарата на представителите и Сената. Поемането на контрола на дори една от камарите би позволило на републиканците да блокират повечето законодателни приоритети на демократите.

Янгкин изоставаше от бившия губернатор демократ Тери Маколиф в социологическите проучвания през по-голямата част от надпреварата, но разликата между тях се стопи почти до нула през последните седмици по същото време, когато одобрението за работата на Байдън стигна до най-ниското си ниво от началото на мандата му. Янгкин, който е на 54 години, внимателно балансираше по въпроса с фалшивите твърдения на Тръмп, бившия президент, че загубата му на изборите през 2020 г. е била резултат от широко разпространени измами. Той избягваше темата, но провеждаше кампанията си заедно с републиканската щатска сенаторка Аманда Чейс, която горещо ги подкрепя.

Депутатка от САЩ обвини Туитър в цензура

Той също така подкрепи аргументи на републиканците, че учебните програми, при които се обсъжда расизмът, популяризират "критичната расова теория" - концепцията на преподаватели по право, според която расизмът е вкоренен в законите и институциите на САЩ и наследството на робството и сегрегацията поставя чернокожите американци в неравностойно изходно положение.

Училищата казват, че не включват теорията в програмите на основните училища и гимназиите, но се опитват да отговорят на нуждите на все по-разнообразното население на Съединените щати.

"Ние ще вземем предвид становищата на нашите родители, няма да ги игнорираме", каза Янгкин на поддръжниците си, малко след като медиите в САЩ прогнозираха, че той е спечелил изборите. "Ще продължим напред с учебна програма, която чува мнението на родителите", продължи той.

В същото време Янгкин се постара да не отблъсне умерените гласоподаватели във Вирджиния, чийто растящ брой - особено в предградията на Вашингтон - доведе до победа на демократите в южняшкия щат на последните четири избора за президент.

"ТРУДЕН ПЪТ"

Победата на Янгкин може да служи като образец за републиканците в оспорваните състезания за Конгреса догодина.

"Това е труден път", каза Кайл Кондик, аналитик от Центъра за политики на Вирджинския университет. Кондик каза, че Янгкин умело се е дистанцирал от Тръмп, но в същото време е обещал да подобри почтеността на изборите като начин да привлече гласоподавателите на Тръмп.

Надпреварата за губернаторския пост беше толкова важно за демократите, че Байдън и бившият президент Барак Обама посетиха щата, за да агитират за 64-годишния Маколиф през последните седмици преди изборите. Преди това, през последните две десетилетия, във Вирджиния само веднъж е бил избиран губернатор републиканец, а демократите контролират и двете камари на щатския законодателен орган.

Училищата бяха основен фокус за Янгкин, който е против правилата за безопасност, въведени заради COVID-19 във Вирджиния и изискващи носене на маски в класните стаи, против е и образованието в антирасизъм.

Активисти от предизборните кампании са се сбивали по време на заседания на училищни настоятелства заради въпроса за антирасисткото образование и ФБР бе принудено да вземе по-активни мерки срещу заплашването на членове на настоятелства.

Янгкин, който е бивш главен изпълнителен директор на "Карлайл груп инк", обеща да води твърд курс срещу престъпността и така според наблюдатели успя да привлече поддръжниците на Тръмп, без да отблъсква умерените избиратели от предградията.

Маколиф се опита тясно да свърже Янгкин с Тръмп, като пусна реклами по телевизията, в които призивите на опонента му за по-сигурни избори вървяха успоредно с изображения на Тръмп и бунта пред Капитолия.

Но Янгкин парира тези атаки и миналия месец коментира като "странни и погрешни" дествията на хора, които на митинг в негова подкрепа, се заклеха във вярност към знаме, носено от поддръжници на Тръмп по време на смъртоносния щурм на 6 януари срещу Конгреса на Съединените щати.

Тонът на Тръмп беше сравнително умерен, когато в понеделник той участва чрез видео връзка в митинг в подкрепа на на Янгкин и каза на избирателите, че Янгкин ще защити предградията, но не спомена предишните си предупреждения, че изборите във Вирджиния може да бъдат помрачени от измама. Янгкин не участва в този митинг.

Тръмп затяга контрола си над Републиканската партия

Последвайте канала на

Валери Зайцев
265 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини