Девет хиляди служители на Ню Йорк излязоха в неплатен отпуск заради отказ да се ваксинират

  • 01 ноември 2021 20:52

  • 1457
  • 3
Девет хиляди служители на Ню Йорк излязоха в неплатен отпуск заради отказ да се ваксинират
© Getty images

Около 9000 човека, заети в обществения сектор в Ню Йорк, излязоха в неплатен отпуск заради отказа си да изпълнят заповедта на властите да се ваксинират срещу ковид, която влиза в сила днес, предаде Асошиейтед прес, като се позова на кмета на града Бил де Блазио.

Около девет от всеки десет служители, за които се отнася заповедта, са се ваксинирали и не се наблюдават смущения в работата на техните служби, изтъкна Де Блазио. В администрацията и други структури от обществения сектор в Ню Йорк, са заети над 300 хиляди служители.

"Искам да благодаря на всички, които се ваксинираха. Благодаря ви, че се ваксинирахте. Благодаря ви, че направихте правилното нещо. Благодаря, че направихте възможно да продължим напред", каза кметът.

Мярката за задължително ваксиниране на служителите на Ню Йорк влезе в сила днес на фона на отказа на малцинство от тях, сред които полицаи и пожарникари, да се ваксинират.

Нидерландия ще наложи нови ограничения на фона на скок в инфекциите с коронавирус

До вчерашния ден един от всеки четирима пожарникари и един от всеки шест полицаи в Ню Йорк все още беше без първа доза от ваксина срещу ковид. Над 3500 служители са се ваксинирали срещу ковид през уикенда. Около 12 хиляди са подали молби за тях да бъде допуснато изключение от задължителна ваксинация по религиозни или медицински причини.

Съгласно въведените от градските власти правила служителите, които не са се ваксинирали, ще бъдат оставени без заплащане. Властите на Ню Йорк завиха, че са готови за възможен недостиг на кадри, като ще разчитат, че ваксинираните служители ще работят допълнително, за да покрият празнините в работните графици.

Ръководителят на професионалното обединение на пожарникарите от Ню Йорк, което се противопостави на задължителната ваксинация, предупреди, че обществената сигурност може да бъде изложена на риск. Пожарната служба заяви, че е готова да спре работата на до 20 процента от екипите си.

"Тук сме днес заради една заповед, която не засяга само нашите членове, но и всички служители на общинските служби на Ню Йорк, на които им бяха дадени девет дни да вземат решение, което може да промени живота им и да се отрази върху кариерата им", заяви председателят на обединението на пожарникарите Андрю Ансбро на сутрешна пресконференция.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че най-важният приоритет на градските власти е да спрат разпространението на коронавирусната зараза, която продължава всеки ден да отнема живота на местни жители, предаде БТА.

Теодора Александрова
1457 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.11.02 | 12:34

3
хахха ваксинираните ще работят извънредно!
еми ...

2021.11.02 | 04:31

2
само 9% идиоти, затова са малко по-напред
kiro gela

2021.11.01 | 23:51

1
9 000 стачкуват!

Добави коментар

Водещи новини