Блинкън обеща да взима предвид мнението на американски дипломати, които имат възражения и несъгласия с политика му

  • 27 октомври 2021 21:40

  • 22206
  • 0
Блинкън обеща да взима предвид мнението на американски дипломати, които имат възражения и несъгласия с политика му
© Getty (архив)

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обеща днес да взима предвид разногласните мнения на други американски дипломати относно политиката, която води, и да извърши щателно проучване за евентуални грешки, допуснати по време на породилото полемика американско изтегляне от Афганистан, предадоха световните агенции.

В реч, посветена на модернизирането на Държавния департамент, Блинкън се похвали, че е съживил "канала на разногласията" - добре установен процес, чрез който дипломатите могат да споделят с тяхното ръководство критични мнения относно официалната американска политическа линия.

"Разногласието е нещо патриотично. Разногласието не трябва само да бъде защитавано, то трябва и ще бъде приемано добронамерено", увери Блинкън. После добави, че чете и отговаря лично на всички мнения, които достигат до него по този канал.

Блинкън призова в по-широк аспект за създаване на култура на конструктивно и професионално разногласие, за да стане по-силна външната политика на САЩ. Той обяви създаването на друг канал, посветен на новите идеи, за да може чрез него дори най-малко консултираните дипломати да допринасят във взимането на креативни решения.

"Каналът на разногласието" е създаден по време на войната във Виетнам и имаше различна съдба през годините. При президентството на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския държавните секретари Рекс Тилърсън и Майк Помпейо бяха обвинявани, че не взимат предвид различаващи се мнения.

През юли дипломати изпратиха на Блинкън нота, в която го предупреждаваха за по-бързо рухване на афганистанските власти пред напредъка на талибаните и го призоваваха незабавно да създаде въздушен мост за евакуацията на американци и застрашени афганистанци. Правителството на президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в тогава ускори издаването на визи за тези застрашени от талибаните афганистанци, които са работили за САЩ, но започна истинските операции за евакуация набързо едва в последния момент, когато талибаните бяха вече пред вратите на Кабул. Американската републиканска опозиция, но също и много демократи и служители на Държавния департамент разкритикуваха тогава управлението на тази кризисна ситуация.

Американски министри се опитвали да убедят Байдън да удължи военното присъствие в Афганистан


Блинкън обяви днес, че е поискал изготвянето на серия от вътрешни доклади, за да установи как е можело по-добре да се предвидят и организират тези евакуации.
Той обаче похвали операцията по евакуация от Афганистан в речта си днес. Но Блинкън добави, че неговото ведомство трябва да извлече поуки от този опит и да прави нещата по-добре, ако в бъдеще възникне подобен сценарий.

Речта си Блинкън произнесе в Института за външна политика в Арлингтън в щата Вирджиния.

Същевременно стана ясно, че Държавният департамент ще проверява програмата за специални имигрантски визи, за това как се обработват досиетата на афганистанци, за да бъдат приети те за бежанци и да бъдат пренастанени в САЩ. Повече детайли в тази насока не бяха дадени.

Валери Зайцев
22206 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини