Байдън зове за приемане на мащабен пакет от инфраструктурни и социални програми

  • 21 октомври 2021 09:18

  • 287
  • 0
Байдън зове за приемане на мащабен пакет от инфраструктурни и социални програми
© Getty Images

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в призова за приемане на мащабен пакет от инфраструктурни и социални програми с аргумента, че инвестициите са необходими за запазване конкурентоспособността на страната, предаде БНР.

В Скрантън, щата Пенсилвания - място на работници, които се занимават с физически труд, Байдън подчерта, че от десетилетия насам американските законодатели не са приемали пакети за инфраструктурни програми. Визитата на Байдън в градчето, в което е живял като дете, бе на фона на противоречия в редиците на демократите по въпроса за плана на президента за социални и инфраструктурни програми.

За Байдън приемането на програмите ще „вдъхне нов живот на икономиката“. Демократите контролират с малко мнозинство и двете камари на Конгреса, но има разцепление по въпроса за това колко средства да бъдат отпуснати.

Джо Байдън увеличи двойно квотата за прием на бежанци в САЩ

Единият пакет е от 1,2 трилиона долара за подобрение на мостове, пътища и железопътни линии. Вторият, по който има най-много спорове, предвижда 3,5 трилиона долара за социални програми и такива за климатичните промени. От Белия дом подадоха сигнали, че са готови по втория пакет да се съгласят на намаляване до 1,9 и 2,2 трилиона долара, докато умерени демократи искат да видят цифрата от 1,5 трилиона долара.

Байдън заяви, че е оптимист и че до компромис за изненада на някои ще се стигне. 

Времето за приемане на ключовите за администрацията мерки намалява с приближаващи срокове в това число привършване на предвидените федерални средства за магистрали на 31 октомври. От друга страна САЩ се надяват да покажат готовността си за инвестиции свързани с климатичните промени на срещата на върха за климата в Шотландия на 1 ноември.

Теодора Александрова
287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини