Котва на кораб вероятно е пробила тръбопровода, причинил петролния разлив в Калифорния

  • 06 октомври 2021 08:18

  • 302
  • 0
Котва на кораб вероятно е пробила тръбопровода, причинил петролния разлив в Калифорния
© Getty Images/Guliver

Тръбопроводът, от който изтекоха десетки хиляди литри петрол във водите край бреговете на американския щат Калифорния, е бил разцепен и явно влачен над 30 метра по океанското дъно, вероятно от котвата на кораб, заявиха властите, цитирани от Асошиейтед прес.

Бреговата охрана поясни, че частта от тръбата, която е била влачена, е дълга 1,2 километра, а процепът е широк над 30 сантиметра.

Предварителни данни предполагат, че инцидентът може да е бил причинен от котва, закачила тръбата, предизвиквайки частично скъсване, заявиха следователите.

По-рано служители казаха, че проучват дали корабна котва би могла да е причинила разлива, замърсил плажове в окръг Ориндж в южната част на Калифорния.

Петролен разлив край Калифорния вещае екологично бедствие

Разливът доведе до изтичане на 572 807 литра нефт в океана край Хънтингтън Бийч, в резултат на което бяха замърсени плажове и защитени територии в района. Плажовете може да останат затворени седмици или по-дълго, което е тежък удар за местната икономика. В района беше спрян търговският и любителският риболов.

Весела Найденова
302 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини