Фейсбук да се откаже от създаването на Инстаграм за деца, настояват законодатели

  • 28 септември 2021 10:26

  • 511
  • 0
Фейсбук да се откаже от създаването на Инстаграм за деца, настояват законодатели
© Getty Images

Законодателите в американския Конгрес настояват Фейсбук да се откаже от създаването на версия на Инстаграм за деца. Причината са притеснителни данни за психологическия ефект на социалните мрежи, предаде БНР. 

В специално писмо, изпратено до изпълнителния директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг, сенатори изразиха загриженост за плановете на компанията да пусне нова версия на Instagram за младежи под 13 години. Те посочват, че изследванията показват вредно въздействие на социалните медии върху психиката  на децата и настояха да се направят допълнителни консултации.

Google завежда дело заради нови разпоредби на германския закон за езика на омразата

От компанията обаче защитават новата платформа, като казват, че  според тях децата под 13 години също използват Instagram.

“Ралността е, че децата вече са онлайн и ние вярваме, че представянето на преживявания според възрастта, представени в социална мрежа, предназначена специално за тях, ще бъде много по-добре за родителите, отколкото  сега", казват от Instagram.

В неотдавнашен доклад на Wall Street Journal се посочва, че 1/3 от момичетата в юношеска възраст в Instagram са увеличили проблемите си, свързани с външния вид на тялото си, а 13% от британските и 6% от американските тинейджърки, които са имали мисли за самоубийство, посочват Instagram като причина за това.

От Фейсбук отговарят, че Wall Street Journal неправилно тълкуват данните, но в четвъртък от ръководството на социалната медия ще трябва да отговарят по въпросите за безопасността в Конгреса.

Теодора Александрова
511 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини