R. Kelly бе признат за виновен по обвинения в сексуални престъпления

  • 28 септември 2021 06:50

  • 1574
  • 3
R. Kelly бе признат за виновен по обвинения в сексуални престъпления
© Getty Images/Guliver

Американският певец Ар Кели бе признат за виновен от съд в Ню Йорк по обвинения в поредица от сексуални престъпления. Изпадналата в немилост Ар ен Би звезда може да получи доживотен затвор, предаде Франс прес.

54-годишният певец, известен със своя хит "I Believe I Can Fly", бе признат за виновен от журито във федерален съд в Бруклин включително по обвинения, че в продължение на години е ръководил мрежа за сексуална експлоатация на млади жени, сред които непълнолетни, както и в "секс трафик". Робърт Силвестър Кели винаги е отричал да е извършил престъпленията, които му се приписват, допълва БТА.

Започна съдебният процес срещу Ар Кели в Ню Йорк

Певецът не показа видимо емоции, когато бе признат за виновен. Един от неговите адвокати обаче каза пред журналисти, че с клиента му са разочаровани от решението на съдебното жури и ще го обжалват.

Присъдата на Ар Кели ще бъде обявена чак на 4 май догодина.

Този процес е смятан за важен етап от борбата на движението срещу сексуален тормоз #MeToo: за първи път повечето от жалбоподателите са чернокожи жени, а подсъдимият е чернокож човек на изкуството, отбелязва АФП.

Смята се, че певецът е извършвал безнаказано сексуални престъпления в продължение на десетилетия, възползвайки се от своята известност. Като се започне от незаконния му брак през 1994 г. с тогава едва 15-годишната бъдеща Ар ен Би звезда Алия (загинала при самолетна катастрофа през 2001 г.), твърденията за негови неуместни връзки с непълнолетни жени по-скоро забавляваха, отколкото ужасяваха медиите и обществеността, отбелязва Асошиейтед прес.

R Kelly се яви пред съд в Ню Йорк по обвинения в сексуално насилие

Песните и билетите за концертите на Ар Кели продължиха да се продават дори след като той бе арестуван през 2002 г. за това, че направил видеозапис как злоупотребява сексуално с 14-годишно момиче и уринира върху него. Масовото порицание застигна певеца едва когато излязлата през 2019 г. популярна документална поредица "Да преживееш Ар Кели" даде импулс на движението #MeToo.

Весела Найденова
1574 3

Коментари 3

Добави коментар
Американска демокрация

2021.09.28 | 09:01

3
на' ви я.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.28 | 09:01

2
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

2021.09.28 | 06:57

1
Кой? Кво ни е6е некаква американска чернилка?

Добави коментар

Водещи новини