Американски министри се опитвали да убедят Байдън да удължи военното присъствие в Афганистан

  • 15 септември 2021 20:36

  • 662
  • 1
Американски министри се опитвали да убедят Байдън да удължи военното присъствие в Афганистан
© gettyimages

Американският държавен секретар и министърът на отбраната на САЩ Антъни Блинкън и Лойд Остин са се опитали през март да убедят президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в да удължи американското военно присъствие в Афганистан, но Байдън е отказал. Това се твърди в книга, която ще се появи на пазара идния вторник, съобщи БТА.

В творбата, озаглавена "Опасност", на журналистите от "Вашингтон пост" Боб Удуърд и Робърт Коста се твърди, че първоначално Блинкън е бил съгласен с Байдън за пълно изтегляне от Афганистан. Но след среща със съюзници от НАТО в Брюксел през март той променил препоръката си по въпроса и предложил да се удължи американската военна мисия за известно време, за да се види дали това ще е от полза за намиране на мирно решение между враждуващите страни в Афганистан.

Държавният секретар на САЩ защити действията на администрацията в Афганистан

Целта му е била общо взето печелене на време за преговорите. Според авторите на книгата Блинкън е позвънил тогава на Байдън от Брюксел, за да му каже, че министрите на външните работи от НАТО искали американското изтегляне да бъде обвързано с условието за напредък в мирния процес. По време на изслушване в Конгреса в понеделник Блинкън каза, че е информирал Байдън за онова, което е чул от други членове на алианса, за да го вземе предвид при взимане на собственото си решение. През март Остин също е формулирал ново предложение за поетапно изтегляне от Афганистан, което би позволило на Вашингтон да упражни натиск върху афганистанските преговарящи. Но Байдън отказал да следва и тези препоръки, за да не затънат САЩ в Афганистан, се разказва в книгата.

В нея освен това се съобщава, че генерал Марк Мили председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, се е обадил на два пъти на генерал Ли Цзочън от китайската Народоосвободителната армия в края на мандата на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, за да избегне разпалване на война с Китай. В тези разговори, които били тайни, Мили е опитал да увери Ли, че САЩ няма да атакуват, а ако има атака, той щял да предупреди своя колега навреме. По повод тези информации днес генерал Мили опроверга твърденията, че е превишил функциите си, като е звънял на китайския си колега в края на мандата на Тръмп, предадоха световните агенции. Неговите обаждания са били в съответствие с неговите задължения и отговорности, изразяващи се в това да даде гаранции с цел запазване на стратегическата стабилност, заяви полковник Дейв Бътлър, говорител на Съвета на началник-щабовете. Той опроверга твърденията, че разговорите са били тайни. Белият дом пък заяви, че президентът Байдън има пълно доверие в генерал Мили, предаде Ройтерс.

Мая Йорданова
662 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
И кво?

2021.09.15 | 21:01

1
Да му мислят слугите на американците в Афганистан, те са вече на мушката на муджахедините - гордите приятели на Рамбо в борбътъ му за свободъ от окупаторъ. А нашите ибрикчии да учат морски възли, че като се вържат шасито на самолета на излитане, барем нещо да кацне.

Добави коментар

Водещи новини