Ал Каида може да се опита да се върне в Афганистан, предупреди шефът на Пентагона

  • 09 септември 2021 12:49

  • 477
  • 1
Ал Каида може да се опита да се върне в Афганистан, предупреди шефът на Пентагона
© Getty Images/Guliver

Ал Каида може да се опита да се върне в Афганистан, предупреди днес министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от Асошиейтед прес.

Терористичната мрежа използва тази страна като база, за да извърши атентатите в Съединените щати на 11 септември 2001 г.

Администрацията Байдън иска да постигне "отговорен край" на войната в Афганистан

Сега Ал Каида може да се опита да се възползва от изтеглянето на САЩ от Афганистан, което позволи на талибаните да вземат отново властта там, и да се върне в страната, каза Остин по време на посещение в Кувейт - част от негова обиколка в района на Персийския залив.

"Това е заложено в природата на (тази терористична) организация", заяви шефът на Пентагона пред малка група репортери. Той даде да се разбере, че американските власти са подготвени да предотвратят завръщане на Ал Каида в Афганистан, което би застрашило Съединените щати.

Талибаните осигуриха база на терористичната мрежа, докато управляваха Афганистан от 1996 до 2001 г. След атентатите на 11 септември на 2001 г., в края на същата година предвождана от САЩ военна коалиция нахлу в страната и свали от власт от талибаните, след като те отказаха да предадат лидерите на Ал Каида. По време на продължилото 20 години американско военно присъствие в Афганистан терористичната мрега загуби значителна част от силите си. Сега обаче възникнаха редица въпроси за перспективите пред Ал Каида, след като талибаните се върнаха на власт в Кабул, допълва БТА.

Весела Найденова
477 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
как

2021.09.09 | 14:54

1
как разбират кой муджехидин талибан, кой алкайда, кой ид, кой незнам си кой???? или това са наименования за пред медиите. сатанизират две три групировки и като са нишите кучи синове - са борци за демокрация. като не слушат - са терористи

Добави коментар

Водещи новини